Громадські організації Криму вимагають оголосити українську мову регіональною

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Згідно з новим мовним законом у Криму вимагають статусу регіональної для української мови. Віце-спікер кримського парламенту вважає, що своїм зверненням організації Криму «вирішили проявити свою дотепність» і викликати політичний шум.

Дев'ять громадських організацій Криму звернулися до спікера кримського парламенту Володимира Константинова і прем'єр-міністра автономії Анатолія Могильова з закликом оголосити українську мову регіональною на півострові «нарівні з російською і кримськотатарською». Серед організацій, які приєдналися до звернення, кримське відділення Всеукраїнського товариства «Просвіта», організація «Український дім», Загальнокримське товариство «Україна-Світ», а також організація «Комітет з моніторингу свободи преси в Криму».

«Вимагаємо передбачити у республіканському бюджеті АРК кошти на розвиток поряд з іншими регіональними мовами Криму української мови, української культури й української освіти», - йдеться у заяві.

Як пояснив один з авторів звернення, голова організації «Український дім» Андрій Щекун, українське населення автономії вважає себе «меншістю в меншині», а тому «знаходиться під захистом чинного вітчизняного та міжнародного законодавства про права національних меншин».

«Українців у Криму проживає 24% населення, тому ми маємо право на 24% україномовних шкіл та садочків, 24% від мовного бюджету на розвиток української. Зараз ми не маємо навіть 1%», - заявив Щекун.

Віце-спікер кримського парламенту Григорій Іоффе вважає, що своїм зверненням проукраїнські організації Криму «вирішили проявити свою дотепність» і викликати політичний шум.

«Я не бачив цього звернення, хоча щодня переглядаю пошту. Але навіть якщо воно існує, я б порадив цим людям уважно прочитати закон про мовну політику, який був прийнятий. Він чітко передбачає, що у нас українська мова є єдиною державною і не вимагає ніякого іншого статусу», - сказав Іоффе.

Крім того, віце-спікер зазначив, що у Криму програми розвитку української мови та культури фінансуються в достатньому обсязі, а парламент автономії «прийняв кілька постанов, які цьому сприяють». Зокрема, каже він, на фінансування Всеукраїнського культурно-інформаційного центру в Сімферополі з бюджету щорічно виділяється близько мільйона гривень. Також фінансується і організація «Просвіта».

Нагадаємо, минулого тижня голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов заявив, що у зв'язку з набранням чинності закону «Про основи державної мовної політики» найближчим часом в автономії регіональними можуть стати російська та кримськотатарська мови.

Читайте також:

Одеса надала російській мові статус регіональної

У Харкові суд заборонив мітингувати проти «мовного закону»

В Одесі більшість батьків першокласників обрали для навчання українську

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі