Очільника Держекоінспекції Фірсова звільнили "за прискореною процедурою"

ZN.UA Ексклюзив Доповнено
Поділитися
Очільника Держекоінспекції Фірсова звільнили "за прискореною процедурою" Фірсова звільнили нашвидкоруч
За даними ZN.UA, Шмигаль погодив із Зеленським заміну Фірсова.

Кабінет міністрів України у середу, 13 травня, звільнив тимчасового керівника Державної екологічної інспекції Єгора Фірсова. За прискореною процедурою новим главою був призначений чиновник з Управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальованого.

Як відомо, за час роботи Фісовова в.о. головою Державної екологічної інспекції ряд великих підприємств були оштрафовані за екологічні порушення на безпрецедентно великі для України суми. За даними ZN.UA, президент Володимир Зеленський був уражений тим, що Єгор Фірсов не так часто, як хотілося б президенту, згадував про заслуги глави держави в справі примусу екологічно-безвідповідального бізнесу до впорядкованої діяльності. На цей благодатний грунт лягли ініціативи прем'єр-міністра Дениса Шмигаля звільнити Єгора Фірсова та звільнити місце для іншого претендента. Шмигаль був зацікавлений не тільки в тому, щоб екологічну інспекцію очолила людина Віктора Пилипишина (колишнього керівника Шевченківського району і кандидата в мери Києва), а й в тому, щоб позбутися від усіх людей, які в його уяві асоціюються з його попередником - Олексієм Гончаруком. Заміну Фірсова прем'єр узгодив із Зеленським.

Як зазначає сам Фірсов, про причини звільнення йому не повідомляли: "Друзі, сьогодні рішенням Кабінету міністрів я закінчив роботу на посаді виконуючого обов'язки голови Державної екологічної інспекції України. Жодних причин такого рішення мені не пояснювали, розмов з цього приводу з Прем'єром у мене не було. Але я, звичайно, знав, що таке рішення готується. І судячи з того, яка політична картина вимальовується, моє звільнення було тільки питанням часу"

.

Як зазначає колишній міністр оборони Анатолій Гриценко, ініціатором звільнення Фірсова виступила міністр енергетики Ольга Буславец. Міністр не запросила Фірсова на розмову, не заслухала звіт про стан справ, ситуації в екологічній сфері, про проблеми та пріоритети.

"Уряд, звичайно, має право звільняти/призначати. Але коли людина дізнається про своє звільнення з телевізора і без пояснення причин, то це не по-людськи", - наголошує Гриценко.

Він нагадав, що за час роботи команди Фірсова не було жодних корупційних скандалів у відомстві. На думку Гриценка, звільнений очільник ДЕІ поповнить лави відправлених у відставку Віктора Трепака (очільник групи прокурорів яка займалася справами Стерненка, Гандзюк та інших) та Івана Апаршина (військовий фахівець, ексголова директората з нацбезпеки ОПУ), чиї знання і зусилля виявилися новій владі непотрібними.

Читайте також: В Україні потрібно посилити контроль над забрудненням повітря – Держекоінспекція

Нагадаємо, 21 листопада 2019 року Кабмін призначив колишнього народного депутата Єгора Фірсова тимчасово виконуючим обов'язки голови Державної екологічної інспекції.

20 лютого 2020 року ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" виплатив понад 10 мільйонів гривень збитків, які підприємство завдало державі у сфері екології (неналежне зберігання відвалів шлаку). Одне з найбільших металургійних підприємств України є основним забруднювачем повітря в регіоні, Маріуполь традиційно входить до топдесятки найбрудніших міст країни.

А вже 12 березня невідомі спалили машину Фірсова. Сам він з гіркою іронією писав у Facebook, що таким чином палії оцінили роботу його команди на чолі екоінспекції.

У своїй статті для ZN.UA Фірсов писав, як суди та дозвільні органи грають на руку великим підприємствам-забруднювачам, завищуючи норми викидів і блокуючи методику розрахунків збитків від забруднення повітря.

Докладніше про те, як вирішити нагальні й перезрілі проблеми захисту навколишнього середовища, читайте у статті Єгора Фірсова "Зберегти навколишнє середовище. План дій".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі