ОГЛЯНЬСЯ В ГНІВІ...

Поділитися
18 липня агентство «Интерфакс» (Москва) поширило заяву МЗС Росії з приводу однієї з публікацій у минулому номері «Дзеркала тижня»...
18 липня агентство «Интерфакс» (Москва) поширило заяву МЗС Росії з приводу однієї з публікацій у минулому номері «Дзеркала тижня». У повідомленні говориться:

«У Москві вкрай негативно відреагували на опублікування в київській газеті «Дзеркало тижня» інтерв’ю з так званим «міністром закордонних справ» Чечні Ільясом Ахмадовим.

У повідомленні МЗС РФ, поширеному у вівторок у Москві, відзначається, що газета «не полінувалася знайти в Лондоні» чеченського емісара «для того, щоб представити у фальшивому світлі зусилля російської влади по завершенню воєнних дій у Чечні і переходу до нормального мирного життя на всій території республіки».

МЗС РФ пояснює заяви І.Ахмадова тим, що дії російської влади «вибивають грунт з-під ніг злочинного режиму Масхадова», а «становлення в Чечні нової адміністрації фактично позбавляє всіх його «міністрів» своїх посад і можливості вести «красиве життя» в Лондоні за рахунок сліз і горя власного народу».

МЗС РФ висловлює подив, що «сторінки впливової української газети були надані І.Ахмадову для привселюдних образ на адресу муфтія Чечні, глави республіки Ахмада Кадирова й у цілому для підбурювання до вчинення терактів на території РФ».

На Смоленській площі підкреслюють, що «це є найбрутальнішим порушенням Декларації про заходи з ліквідації міжнародного тероризму, прийнятої 1994 року Генасамблеєю ООН за активної участі України».

Крім того, як зазначається в повідомленні, «змушує замислитися «висока оцінка» І.Ахмадовим діяльності чеченських інформаційних центрів в Україні, кожен з яких, за його словами, «означає більше, ніж екіпаж бронемашини».

У зв’язку з цим Москва запитує, «чи не час Києву вжити належних заходів щодо вказаних центрів, щоб перестати ходити в «передовиках» за числом їхніх філій. «Потурання пособникам терористів ще нікого до добра не доводило», — нагадує МЗС РФ.

Редакція газети «Дзеркало тижня» дуже здивована повідомленням МЗС Росії, що з’явилося минулого вівторка і в якому висловлюється негативна реакція в зв’язку з публікацією в нашому виданні інтерв’ю з міністром закордонних справ в адміністрації Аслана Масхадова Ільясом Ахмадовим. Ставлення російського дипломатичного відомства до цієї публікації засвідчує нерозуміння основних принципів функціонування засобів масової інформації в демократичному суспільстві, прагнення журналістів представити точки зору протиборчих сторін конфлікту, надати читачеві можливість самостійно сформувати власну думку про те, що відбувається. Тим більше коли йдеться про такий непростий конфлікт, як чеченський. Адже й у самої Росії чимало відповідальних і шанованих політичних діячів, що закликають до переговорів з Асланом Масхадовим або з кимось із представників його адміністрації. На нашу думку, в українського читача має бути власне бачення позиції сторони, яку багато хто й у Росії, і в авторитетних міжнародних організаціях продовжує розглядати як потенційного учасника мирного процесу. Тим більше, що з позицією федерального центру щодо чеченського конфлікту українське населення має змогу знайомитися щовечора, продивляючись програму «Время» на каналі «Інтер».

У цьому контексті посилання російського МЗС на Декларацію про заходи з ліквідації міжнародного тероризму не може сприйматися нами адекватно. «Дзеркало тижня» — приватне, а не державне видання. Проте в одному наші позиції з українською державою збігаються: ми не підтримували й не збираємося підтримувати тероризм у будь-якому його прояві, від кого б не виходила небезпека для мирних жителів, екології, пам’яток історії та культури.

Об’єктивна інформація — одне з ефективних знарядь у боротьбі з терористичною небезпекою. У зв’язку з цим ми сподіваємося, що російський МЗС інформує президента Володимира Путіна й уряд своєї країни про заклики авторитетних міжнародних організацій і провідних політичних і суспільних діячів багатьох країн світу розв’язувати чеченський конфлікт шляхом проведення переговорів, не допускати подальших жертв серед мирних жителів республіки, співробітників російських правоохоронних органів, зупиняти знищення пам’яток чеченської та російської історії і культури на території Чечні.

Ніяково говорити про це професіоналам, але глава адміністрації Чеченської Республіки Ахмад Кадиров більше не є муфтієм Чечні: він склав із себе повноваження після призначення на посаду керівника адміністрації республіки. Ця невеличка неточність — як і деякі інші моменти в повідомленні МЗС Російської Федерації — змушує нас думати про поспішність, із якою готувалося це звернення. До речі, інтерв’ю Ільяса Ахмадова раніше публікувалися й в інших українських ЗМІ, але не викликали реакції російського МЗС. Поява даного повідомлення саме напередодні важливого візиту до російської столиці української урядової делегації на чолі з прем’єр-міністром Віктором Ющенком дозволяє розцінювати цей документ як один з елементів тиску на українську сторону. Українські журналісти не раз висловлювали стурбованість у зв’язку з існуванням у російських політичних і дипломатичних колах сил, не зацікавлених у дружньому та рівноправному розвитку відносин між двома сусідніми країнами. На жаль, нині, коли виникли нові можливості для розвитку російсько-українського діалогу в сучасних умовах, коли уряди двох країн намагаються знайти порозуміння з найбільш складних питань двосторонніх відносин, ці сили знову заявили про себе, використовуючи як привід невмотивовані нападки на незалежні ЗМІ.

ІІ
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі