Оніщук запропонував у межах конституційної реформи зосередитися на дооформленні правової системи

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© mk-armour.narod.ru
На думку екс-міністра, зміни необхідні не тільки на законодавчому рівні, а й на рівні менталітету: розширення сфери правової культури та ліквідація правового нігілізму, а головне - кристалізація та демонстрація реальної, а не декларованої політичної волі до неухильного і однакового застосуванню закону.

Одним з основних напрямів у межах конституційного процесу має стати дооформлення правової системи та судоустрою. Таку думку в своїй статті для «Дзеркала тижня. Україна» «Конституційна модернізація: прогрес чи стагнація? » висловив доктор юридичних наук, міністр юстиції 2007-2010 років Микола Оніщук.

«На цьому напрямі за останній час виконано чимало роботи. Прийнято важливі закони про судоустрій та статус суддів, новий Кримінально-процесуальний кодекс, які, за своїм нормативним духом, відповідають європейським стандартам. Утім, усе це поки що не вивело правову систему з тривалої кризи. Відсутність довіри до правоохоронних органів та судів залишається і ще залишатиметься перепоною до ефективного правосуддя», - вважає автор.

За його словами, недовіра до правової системи пов'язана насамперед із тотальним дефіцитом справедливості в ній. «Парадокс, але правова система, у фундамент якої закладається justice - справедливість, працює наперекір власній природі. Виправити ситуацію лише прийняттям окремих законодавчих актів буде доволі складно. Хоча ресурс нормативно-конституційних змін, насамперед щодо розширення впливу народу на процес правосуддя та примусу до справедливості, тут далеко не вичерпаний», - зазначив він.

Оніщук уточнив, що йдеться також про:

- Запровадження конституційних гарантій суду присяжних як окремого «суду факту»;

- Запровадження виборних мирових суддів;

- Підвищення вікового цензу на посаду судді до 29 років;

- Відмову від призначення суддів уперше на п'ятирічний термін;

- Зміну порядку формування й складу Вищої ради юстиції (з метою мінімізувати участь у її роботі осіб, що представляють політичні інститути);

- Виведення кримінальної юстиції зі сфери політичного впливу.

«При цьому необхідні зміни не тільки на законодавчому рівні, а й на рівні менталітету: розширення сфери правової культури та ліквідація правового нігілізму, а головне - кристалізація й демонстрація реальної, а не декларованої політичної волі до неухильного і однакового застосування закону, утвердження верховенства права» , - підсумував екс-міністр юстиції.

Детальніше читайте в матеріалі «Конституційна модернізація: прогрес чи стагнація?» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна». ! Zn

Читайте також:

У Януковича планують модернізувати Конституцію в два етапи

Кравчук прогнозує зміни до Конституції до 2014 року

Оніщук констатує правове послаблення всіх політичних інститутів в Україні

Оніщук: Верховна Рада перестає бути представницьким інститутом

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі