Опозиція оскаржила рішення суду, що підтвердив відмову в реєстрації Тимошенко і Луценку

Поділитися
© ZN.UA
Об'єднана опозиція оскаржила рішення Київського апеляційного суду, який не задовольнив скаргу до ЦВК на відмову в реєстрації Тимошенко і Луценка.

Об'єднана опозиція "Батьківщина" оскаржила у Вищому адміністративному суді рішення Київського апеляційного адмінсуду, який відмовився дозволити реєстрацію екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко і колишнього міністра МВС Юрія Луценка кандидатами в народні депутати.

Як повідомляє прес-служба "Батьківщини", в апеляційній скарзі, яку від імені Об'єднаної опозиції подав до Вищого адміністративного суду його представник у ЦВК Руслан Князевич, говориться, що КААС при розгляді справи не застосував положення відповідних статей Конституції України, які є нормами прямої дії .

Так, ч.3 ст. 76 Конституції накладає обмеження лише на обрання до Верховної Ради громадянина, який має не погашену і не зняту судимість, але не на його реєстрацію.

"Обмеження щодо судимості повинні застосовуватися тільки до особи, щодо якої приймається рішення про його обрання депутатом. Адже завжди існує ймовірність, що протягом виборчого процесу, який триває більше трьох місяців, судимість з особи може бути знято, погашено, або взагалі винесено вирок судом касаційної інстанції", - говориться в документі.

- У Центрвиборчкомі визнали, що Тимошенко і Луценко зберігають шанси потрапити в Раду

Як відзначається в тексті, розміщеному на сайті Об'єднаної опозиції "Батьківщина", також судом при прийнятті рішення не було застосовано положення ст. 25 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, згідно з яким кожен громадянин повинен мати право голосувати і бути обраним.

КААС також не застосував положення Декларації "Про критерії вільних і чесних виборів", згідно з якою кожен має право приймати участь в управлінні своєю країною і повинен мати рівні можливості висунути свою кандидатуру на виборах. Відповідно до Декларації, критерій участі в управлінні має визначатися відповідно до національних конституцій і не суперечити міжнародним зобов'язанням держави.

"Об'єднана опозиція "Батьківщина" вимагає скасувати постанову Київського апеляційного адміністративного суду, визнати незаконною постанову ЦВК про відмову в реєстрації Тимошенко і Луценка і зобов'язати ЦВК зареєструвати їх кандидатами в народні депутати України від ВО "Батьківщина", - наголошується в тексті.

Нагадаємо, 8 серпня Центрвиборчком відмовився реєструвати кандидатами в народні депутати за списком "Батьківщини" Юлію Тимошенко і екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, мотивувавши це наявністю у них непогашених судимостей.

Тимошенко і Луценко значилися у виборчому списку опозиції під номерами 1 та 5 відповідно.

Об'єднана опозиція спробувала оскаржити це рішення, проте Київський апеляційний адмінсуд відхилив позов про незаконність виключення Тимошенко і Луценка з виборчих списків. !zn

Читайте також:

У Центрвиборчкомі визнали, що Тимошенко і Луценко зберігають шанси потрапити в Раду


Опозиція і далі буде боротися за депутатство Тимошенко і Луценка

Центрвиборчком зареєстрував список опозиції без Тимошенко і Луценка


ЦВК не знайшов підстав відмовити футболістові Шевченку в праві балотуватися в Раду

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі