Опозиція визначилася зі своїм кандидатом на посаду омбудсмена

Поділитися
Левченко прийняла пропозицію опозиції балотуватися на пост омбудсмена без зволікання, хоча, за її словами, у виборах уповноваженого Ради з прав людини «важлива не перемога, а участь».

Народні депутати від опозиції вирішили висунути кандидатом на пост уповноваженого Верховної Ради з прав людини президента Міжнародного правозахисного центру "Ла Страда-Україна" Катерину Левченко. Необхідні для реєстрації цієї ініціативи 113 підписів вони обіцяють зібрати "найближчим часом", повідомляє "Коммерсант-Украина".

Представники парламентської більшості, які підтримують кандидатуру Валерії Лутковської, вважають, що шанси бути обраною у Левченко невисокі.

Рішення підтримати кандидатуру Левченко на посаду омбудсмена було прийнято на засіданні парламентської фракції "БЮТ-Батьківщина" 23 березня.

"Фракція вирішила висунути Катерину Левченко, вона відомий правозахисник, людина, яка серед іншого займається і проблемами гендерної рівності, окрім того, депутат минулого скликання Ради", - повідомив перший заступник глави парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, депутат від "БЮТ-Батьківщина" Віктор Таран.

Левченко прийняла пропозицію опозиції без зволікання. "Після того як Євген Захаров вирішив не висувати свою кандидатуру, мені зателефонували з секретаріату фракції "БЮТ-Батьківщина" і запросили на засідання - я повернулася з відрядження і вже у п'ятницю відповідала на запитання депутатів про свою діяльність як правозахисника", - розповіла вона.

У виборах омбудсмена, за її словами, "важлива не перемога, а участь". "Необхідно привернути увагу до правозахисного руху, висування може стати приводом для того, щоб наші ідеї були почуті", - підкреслила правозахисник.

Відповідно до закону "Про уповноваженого Верховної Ради з прав людини", висувати кандидата на цей пост можуть голова Ради і народні депутати за умови, що за нього підпишуться не менше 113 депутатів. Поки на посаду омбудсмена офіційно претендує лише пані Лутковська. На її підтримку парламентська більшість зібрала більше 260 підписів. "Інших пропозицій поки що немає", - констатував на початку тижня спікер парламенту Володимир Литвин, уточнивши, що вибори уповноваженого заплановано на 24 квітня.

В опозиції обіцяють офіційно висунути свого кандидата "найближчим часом". "Підписи почали збирати минулого тижня - у нас є твердих 100 голосів, і ми можемо розраховувати на підтримку колег з НУ-НС", - сказав Таран. Він нагадав, що перед голосуванням претендентів повинен розглянути профільний парламентський комітет - з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. "Засідання комітету відбудеться на початку квітня. Не думаю, що за минулі 20 днів у Валерії Лутковської з'явився досвід правозахисної діяльності, тому впевнений, що він схвалить кандидата від опозиції", - додав Таран.

У Партії регіонів відзначають, що шанси Левченко бути обраною незначні. "У нас є своя кандидатура - Валерія Лутковська, але правозахисник від опозиції зможе пройти комітет і подати свою програму з трибуни Верховної Ради", - сказав заступник голови профільного парламентського комітету, депутат від Партії регіонів Іван Попеску.

Як повідомлялося, під час голосування в Раді 15 березня жодна з двох кандидатур, запропонованих на пост омбудсмена, не набрала необхідної кількості голосів: Лутковська набрала 212 голосів депутатів при необхідних 226, а співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров - 134 голоси. Лутковську запропонувала на посаду омбудсмена Партія регіонів, Захарова підтримували депутати опозиційних фракцій.

Пізніше Захаров повідомив, що не має наміру повторно балотуватися на пост уповноваженого Ради з прав людини. !zn

Читайте також:

Рада не змогла обрати наступника Карпачової

Лутковська відмовилася відповідати на питання депутатів про порушення прав Тимошенко і Луценка

Уповноважений з прав став жертвою уповноважених з інтересів

Захаров відмовився вдруге балотуватися в омбудсмени

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі