Опозиція вимагає виборів 150 депутатів за мажоритаркою, участі політичних блоків і зниження бар'єру до 1%, - документ

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Лідери опозиційних фракцій у Верховній Раді - глава НУ-НС Микола Мартиненко і перший заступник голови "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем'якін - підписали спільний перелік вимог, які має бути враховано в новому узгодженому законопроекті про вибори народних депутатів.

Згідно з документом, який є в розпорядженні ZN.UA, опозиція вимагає закріпити у законопроекті змішану систему виборів, при якій 300 депутатів обираються за пропорційною системою, а третина (150 депутатів) за мажоритарною.

Також "БЮТ-Батьківщина" і НУНС вимагають дозволити брати участь у виборах блокам політичних партій і зберегти для них, нарівні з партіями, однаковий прохідний бар'єр, одночасно знизивши його до 1%.

Нагадаємо, що в поданому представниками парламентської більшості законопроекті пропонується змінити чинну партійну систему і 225 депутатів (50%) обирати у мажоритарних округах.


Як повідомив сьогодні на брифінгу голова тимчасової спеціальної комісії (ТСК) з підготовки закону про вибори Руслан Князевич (НУНС), він сподівається, що ТСК зможе підготувати узгоджений законопроект про вибори у стислі терміни.

За його словами, якщо всі питання буде враховано позитивно (у першу чергу мова йде про процедурні питання), то на напрацювання цих речей у вигляді конкретних норм і конкретного законопроекту багато часу не знадобиться. "Я думаю, що для цього достатньо день-два", - зазначив він.


«Інша справа - є ще питання політичного характеру, а я розумію, що це питання, які вирішуватимуться на вищому політичному рівні, я не виключаю, що це питання, які можуть бути вирішені в кінці роботи комісії, а до цього часу ми можемо напрацювати ті процедурні моменти, без яких ми далі не вважаємо за можливе працювати над законопроектом взагалі», - підкреслив Р.Князевич.

Зокрема голова ТСК уточнив, що мова йде про три блоки питань, які повинні бути враховані при підготовці законопроекту про вибори: блок політичних питань, блок питань щодо забезпечення демократичності виборчого процесу і блок питань щодо формування виборчих комісій і відмова від будь-яких причин для скасування реєстрації кандидатів, за винятком невідповідності вимогам, встановленим Конституцією України.

Окрім того, опозиція наполягає на забезпеченні участі у виборах виборчих блоків політичних партій. Також опозиція пропонує зберегти однаковий виборчий бар'єр для політичних партій і виборчих блоків. «Пропонується зниження прохідного бар'єру, починаючи з 1%», - уточнив голова ТСК.

Р.Князевич також додав, що згідно з директивами, наданими керівниками опозиційних фракцій членам ТСК від НУНС і «БЮТ-Батьківщина», пропонується заборонити утворення тимчасових закордонних виборчих дільниць з приміщенням для голосування поза межами дипломатичних установ України та військових частин, дислокованих за межами країни.

Опозиція також наполягає на наданні Центральній виборчій комісії виключного права реєструвати кандидатів у депутати в одномандатних виборчих округах, що, на їхню думку, забезпечить однакові терміни реєстрації кандидатів в одномандатних округах та загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Опозиція також вимагає законодавчого забезпечення фінансування із держбюджету передвиборної агітації кандидатів у частині права на пропорційні виступи на загальнодержавних (по 60 хвилин) і регіональних (по 20 хвилин) телеканалах і радіо, а також відповідні розміри площ у друкованих ЗМІ.

Окрім того, опозиційні фракції також вимагають передбачити в законопроекті норму про можливість оскарження результатів виборів чи визнання голосування недійсним в одномандатному окрузі протягом 5 днів.

Опозиція також наполягає на збереженні у законопроекті норм, які передбачають прийняття рішення виборчої комісії більшістю від її складу, механізми контролю за виготовленням виборчих бюлетенів, а також обов'язкове включення до складу окружних та дільничних виборчих комісій по одному представнику від фракцій поточного скликання Верховної Ради.

Як повідомлялося, минулого тижня Верховна Рада створила тимчасову спеціальну комісію з доопрацювання закону про вибори народних депутатів.

Зараз у Верховній Раді знаходиться кілька законопроектів про вибори, в тому числі №9265-1, поданий депутатами більшості. Цей документ майже повністю повторює проект, який розробляла робоча група на чолі з міністром юстиції Олександром Лавриновичем, проте містить кілька норм, які Венеціанська комісія не розглядала.

Опозиція наполягає, щоб ТСК взяла за основу саме розглянутий Венеціанською комісією варіант законопроекту.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі