Папа Римський займається питанням звільнення Марківа — Зеленський

Поділитися
Папа Римський займається питанням звільнення Марківа — Зеленський Зеленський підтвердив запрошення Папі Франциску здійснити візит в Україну © president.gov.ua
Зеленський провів з Франциском телефонну розмову.

Папа Римський Франциск займається питанням звільнення засудженого в Італії військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа і висловлює свою солідарність з українським народом, заявляє президент України Володимир Зеленський.

"Обіцяв понтифіку передати привіт українському народові, до якого Папа відчуває себе "близьким серцем". Його Святість займається питанням звільнення українського військовослужбовця Віталія Марківа. Його підтримка єдності, солідарності та відкритості Європи є надважливою для України", - написав Зеленський у своєму Twitter в п'ятницю.

Як повідомляється на сайті ОП, Зеленський провів з Франциском телефонну розмову в розвиток діалогу, розпочатого під час офіційного візиту президента до Ватикану 8 лютого. Сторони обговорили кризову ситуацію, викликану пандемією COVID-19, насамперед гуманітарні виклики, які стоять перед світом. Папа Франциск зазначив, що цінує прагнення України до солідарності. В ході розмови було відзначено хороший приклад окремих українських церков у підтримці введених урядом карантинних заходів.

Президент поінформував понтифіка про ситуацію з безпекою в Донбасі і звернувся до Святого престолу з проханням про допомогу у звільненні всіх українців, незаконно утримуваних на окупованій частині Донбасу, в окупованому Криму і в РФ. "Ми шукаємо рішення для просування вперед у мирному врегулюванні. Україна не піде на порушення "червоних ліній" по відношенню до власної безпеки, суверенітету та територіальної цілісності", - підкреслив Зеленський.

Співрозмовники обговорили двостороннє співробітництво в гуманітарній сфері, домовились про взаємодію у питаннях охорони здоров'я і захисту навколишнього середовища і реалізації спільних ініціатив у цьому напрямку.

Президент підтвердив запрошення Папі Франциску здійснити візит в Україну.

Читайте також: Команди Усика і Чісори близькі до домовленості щодо бою

Віталій Марків був затриманий в Італії влітку 2017 року. Українця звинуватили у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Рокеллі і російського перекладача Андрія Миронова під час військових дій у Слов'янську в травні 2014 року. 12 липня 2019 року суд Павії визнав Віталія Марківа, громадянина України і Італії, винним у вбивстві італійського фотографа Андреа Роккеллі і засудив його до 24 років позбавлення волі.

Україна оскаржила вирок, Апеляційний суд округу Ломбардія повинен був розглянути скаргу навесні 2020 року, але засідання відклали на невизначений термін через пандемію COVID-19.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі