Порошенко пообіцяв підписати мовний закон до завершення каденції

Відео
Поділитися
Порошенко пообіцяв підписати мовний закон до завершення каденції Президент сподівається, що депутати поквапляться прийняти закон про моу © president.gov.ua
У Зеленського "є питання" до законопроекту, а Парубій закликає громадян прийти до Ради і простимулювати голосування депутатів.

Президент України Петро Порошенко пообіцяв підписати закон про функціонування української мови як державної, якщо Верховна Рада встигне прийняти його в другому читанні до того, як чинний глава держави складе повноваження.

"Якщо Верховна Рада наступного тижня прийме закон про мову, то я буду щасливий і гордий, що я як президент України матиму можливість його підписати. І точно підпишу", - заявив глава держави в ході виступу в виборчому штабі ввечері в неділю, 21 квітня.

Порошенко нагадав, що за роки його президентства українська мова і культурний продукт отримали державну підтримку, а також пообіцяв захищати ці досягнення.

"Наша команда захищатиме українську мову. І справа не тільки в тому, що ми вже зробили - квоти, пісні, фільми, радіо, книги", - зазначив президент.

У свою чергу, голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав громадян вранці 25 квітня перейти до будівлі парламенту, щоб підтримати прийняття мовного законопроекту у другому читанні й у цілому.

"Четвер, 9:00 ранку під Верховною Радою. Підтримайте закон про мову!", - написав спікер на своїй сторінці в Twitter.

Він також попрохав українців "не панікувати" і "тримати стрій" у зв'язку з оприлюдненням результатів екзит-полів, що свідчать про перемогу Володимира Зеленського на президентських виборах.

На прес-конференції у своєму виборчому штабі Зеленський пообіцяв на посаді президента захищати українську мову, зазначивши при цьому, що до мовного законопроекту "є якісь питання".

Раніше Зеленський заявив, що виступає за збереження мовлення на телебаченні російською мовою, а питання прийняття "мовного закону" на його думку "треба глибоко вивчити" і "дізнатися думку громади з приводу цього закону".

Закон про забезпечення функціонування української мови як державної було прийнято у першому читанні 4 жовтня 2018 року. 28 лютого Рада приступила до розгляду законопроекту у другому читанні. До 11 квітня депутати розглянули 1832 з 2082 поправок.

Читайте також: Найбільш "маразматичні" правки до закону про мовні квоти вносив "Квартал 95" — Сюмар

21 квітня в Україні відбувся другий тур виборів президента України. За даними екзит-полів, вибори з істотним відривом виграв Володимир Зеленський. Президент Петро Порошенко привітав Зеленського з перемогою, а також пообіцяв не йти з політики і захищати національні інтереси України та досягнення його команди за п'ять років президентського терміну.

Слідом за чинним президентом Зеленського привітав прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Він також подякував Порошенку за досягнення на посту глави держави.

Зеленського також привітали президент Польщі Анджей Дуда, президент Франції Емманюель Макрон і президент США Дональд Трамп. У свою чергу, в посольстві США висловили надію, що Зеленський продовжить у відносинах з Вашингтоном курс, обраний його попередником Петром Порошенком.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що розраховує на продовження співробітництва України й Альянсу при президенті Зеленському. Президент Європейської Ради Дональд Туск нагадав лідеру президентських перегонів має бути продовжений реформи і боротьбу з корупцією.

DT.UA веде онлайн-трансляцію другого туру президентських виборів. Детальніше про президентську кампанію читайте в спецтемі DT.UA "Вибори-2019".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі