Порошенко ще до перемоги на виборах заявив ZN.ua про те, що в 2005 році передав "Рошен" в управління фонду

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Порошенко ще до перемоги на виборах заявив ZN.ua про те, що в 2005 році передав "Рошен" в управління фонду Порошенко стверджує, що не займається бізнесом ще з 2005 року © Flickr/Петро Порошенко
Президент Петро Порошенко, який раніше був народним депутатом чотирьох скликань і обіймав посади секретаря РНБО, міністра економіки, міністра закордонних справ, за законом повинен був відмовитися від підприємницької діяльності ще в 1998 році.

В інтерв'ю ZN.ua у лютому 2013 року чинний президент заявив, що в 2005 році дистанціювався від компанії "Рошен", передавши управління фонду.

"Я передав право управління відповідним фондом. Є "Рошен", і це його відповідальність. А так виходять подвійні стандарти. Я публічно стверджую, що я дистанційований від компанії і не працюю в її інтересах, а якщо і приймаю якісь рішення, то що стосуються стратегії розвитку, і тут же розповідаю про суди, заборгованості та переплати. Я можу це знати і знаю. Але не коментую", - сказав він у відповідь на питання, скільки його компанії заплатили податків на прибуток.

На зауваження журналіста ZN.ua, що у влади Януковича не вийшло розділити владу і бізнес, Порошенко відповів: "Ну, у мене вийшло. У лютому 2005 року я першим створив фонд, відкрив всю фінансову звітність і відійшов від бізнесу. І це моя політична позиція. Чи я винен у тому, що держава за ці роки не створила реальний механізм, який би зобов'язав всіх інших вчинити так само?.... Є суттєві відмінності між цілями, які декларуються владою та її реальними діями. Але сказати, що це особливість тільки Януковича - ні".

Читайте також: Офшорний скандал змусив розчаруватися в Порошенку – Die Zeit

Нагадаємо, Центр по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP), Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ), а також сайти світових ЗМІ опублікували великий матеріал, в якому йдеться про численних офшорних компаніях, що використовуються лідерами держав, політиками, знаменитостями і відомими спортсменами. У їх числі опинився і президент України Петро Порошенко, який в 2014 році створив три офшорні компанії. Юристи президента пояснили, що офшори йому були потрібні для передпродажної реструктуризації кондитерського бізнесу.

Епопея з продажем "Рошен" триває з квітня 2014 року. Напередодні президентських виборів Порошенко заявив, що готовий продати концерн, однак, своєї обіцянки досі так і не виконав. Продажу "заважали" то криза, то Росія, то відсутність покупців. Нарешті у січні 2016 року Порошенко заявив про передачу корпорації "Рошен" у "сліпий траст".

У світлі вищенаведеного, незрозуміло, чому свої активи Порошенко передає у "сліпий траст" сам, а не фонд, якому вони, за його словами, були передані в управління ще в 2005 році?

Повне інтерв'ю Порошенко ZN.ua у 2013 році можна прочитати тут.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі