Представник США в ООН заявив, що РФ не має права вказувати Україні в питаннях державної мови

Поділитися
Представник США в ООН заявив, що РФ не має права вказувати Україні в питаннях державної мови Україна має право сама вирішувати свої внутрішні питання © сайт ООН
16 липня мовний закон в Україні набув чинності, і це викликало чергову атаку антиукраїнських сил.

Обговорення питань функціонування державної мови в Україні з ініціативи РФ у Радбезі ООН пройшло не так, як уявлялося Росії. Країни, де найбільш різноманітно представлені національні мови, виявилися на стороні України, вважаючи, що такий закон об'єднує, а не роз'єднує громадян. Загалом учасники обговорення прийшли до висновку, що втручання Росії у законотворчість України є не що інше як спроба підірвати українську незалежність.

Британія, Франція і США підтримали Україну на засіданні Радбезу ООН з мовного закону.

Представник Сполучених Штатів в Радбезі ООН заявив, що не Росії вказувати Україні в питаннях мови, тому що сама РФ після окупації територій України зробила так, що там не вивчають українську, повідомляє Громадське.

Про це політичний координатор представництва США в ООН Родні Хантер заявив на засіданні Ради безпеки, присвяченому українському мовному закону.

Раніше постпред РФ заявив, що цей закон "розколює українське суспільство". У той же час представник США нагадав, що саме Москва підриває єдність всередині України.

"США підтримують заклики президента Зеленського до єдності, але Росія підриває цю єдність. Нещодавно було прийнято рішення видавати російські паспорти українцям, які мешкають на Донеччині", - підкреслив він.

Також Хантер нагадав, що українські солдати гинуть у конфлікті на сході країни, який підтримується Росією, однак "Україна продовжує об'єднуватися, ставати більш згуртованою і сильною".

Представник США також закликав Росію припинити переслідувати українців і кримських татар у Криму, зазначивши, що Росія не дозволяє українцям в Криму вчитися українською мовою.

"12 тисяч дітей навчалися в Криму українською мовою до російської окупації", - сказав він.

Крім того, під час виступу Хантер нагадав, що з-за конфлікту, розв'язаного Росією, був збитий "Боїнг" рейсу MH17 на Донбасі, а збили його, як міжнародне слідство встановило, зі зброї російської армії.

США відзначили, що Росія посилила свою агресивну діяльність, захопивши українські судна та моряків.

"США поважають суверенітет України і закликають Росію звільнити захоплених моряків і кораблі, припинити окупацію Криму і конфлікт на сході України", - сказав представник країни в ООН.

Раніше представник Росії в ООН заявив, що український закон про мову призведе до "викорінення" російської мови.

Нагадаємо, 16 липня мовний закон в Україні вступив в силу.

Нагадаємо, 25 квітня Верховна Рада прийняла законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Зеленський заявив, що після вступу на посаду президента ретельно проаналізує прийнятий парламентом закон про українську мову на предмет дотримання конституційних прав та інтересів громадян України.

Нагадаємо, 16 липня в Україні набули чинності основні положення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Відсьогодні вся політична агітація кандидатів у депутати на телебаченні, радіо, в інтернеті та ЗМІ має проводитися українською мовою.

25 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому закон про забезпечення функціонування української мови як державної, згідно з яким українська мова затверджена як основна у функціонуванні в держустановах і суспільстві. Зокрема, для регулювання закону пропонується ввести штрафи для депутатів, чиновників і всіх посадових осіб, які не використовують державну мову на роботі.

Категорично проти прийняття закону виступили фракції "Опозиційний блок" і "Відродження". Вони також спробували заблокувати підписання закону про українську мову. За кілька днів до дострокових парламентських виборів реєстрація відповідного законопроєкту має на меті мобілізацію проросійського електорату "Опоблоку".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі