Представники ОБСЄ і ООН заявили, що мовний закон України викликає занепокоєння

Поділитися
Представники ОБСЄ і ООН заявили, що мовний закон України викликає занепокоєння У травні члени Радбезу виступили проти проведення засідання щодо мовного закону України
Засідання Радбезу ООН скликала російська делегація, щоб обговорити закон України, який сьогодні набув чинності. Раніше проведення такого засідання блокували партнери України.

В Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та Організації об'єднаних націй (ООН) вважають, що закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" не повністю гарантує захист мовних прав нацменшин в Україні. Про це, зокрема, заявив верховний комісар ОБСЄ у справах нацменшин Ламберто Заньєр, виступаючи на ініційованому Росією засіданні Радбезу ООН.

"Закон про держмову в його нинішньому вигляді не забезпечує достатню законодавчу ясність, не гарантує захист мовних прав нацменшин. Ідеально було б, якби мовна політика України здійснювалася при повному збереженні прав нацменшин, зокрема у мовній сфері", - сказав він.

Однак Заньєр зазначив, що Україна має всі права зміцнювати роль державної мови в країні. Він також додав, що права меншин повинні враховуватися, зокрема й у питанні зобов'язань України перед ОБСЄ та міжнародними стандартами. Комісар вважає, що українській владі необхідно проводити "ретельні" консультації з представниками нацменшин.

Заступниця генсекретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло також додала, що багато "спірних" питань були врегульовані у підсумковому варіанті закону, але він все ще викликає занепокоєння. Управління Верховного комісара ООН з прав людини рекомендує українському уряду розробити також закон про реалізацію прав нацменшин.

Сьогоднішнє засідання скликала російська делегація для обговорення українського закону, який 16 липня набув чинності. Це не перша спроба Росії винести на обговорення "мовний закон", однак раніше проведення такого засідання блокували партнери України.

Українська сторона наполягає на тому, що цей закон є винятково внутрішнім питанням України та не має стосунку до компетенції Ради безпеки.

Глава МЗС Павло Клімкін на своїй сторінці у Facebook написав про те, що маневр РФ провести це засідання за кілька днів перед українськими виборами, і буквально напередодні п'ятої річниці збиття літака рейсу MH17 є цинічним.

"... російський представник з трибуни Ради Безпеки ООН вчергове збирається розповідати про утиски російської мови в Україні. Ну, щоб зрозуміти рівень цих утисків, достатньо пройтися центром Києва та на власні вуха почути, як в нашій столиці по-звірячому "пригнічують" російську на побутовому рівні", - зазначив також міністр.

Напередодні постійний представник України при ООН Володимир Єльченко повідомив про те, що Україна та її партнери використають це засідання для обговорення низки актуальних питань: п'ятої річниці збиття літака рейсу МН17, невиконання Росією рішення трибуналу ООН щодо звільнення українських моряків, ескалації в Донбасі та обстрілу українських медиків.

Верховна Рада 25 квітня ухвалила у другому читанні і в цілому закон про забезпечення функціонування української мови як державної, згідно з яким українська мова затверджена як головна у функціонуванні в держустановах і суспільстві. За закон проголосували 278 депутатів.

16 липня закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" набув чинності. Згідно із законом, серед іншого, президент, голова Верховної Ради та його заступники, прем'єр-міністр, всі члени уряду, керівники держустанов, підприємств і відомств, держслужбовці та чиновники всіх рангів, керівники та особовий склад Нацполіції, судді, адвокати і нотаріуси, керівники навчальних закладів, педагоги і медпрацівники державних та комунальних закладів охорони здоров'я зобов'язані володіти державною мовою і застосовувати її під час виконання службових обов'язків. Закон не поширюється на сферу приватного спілкування і релігійну сферу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі