Пристайко пояснив мовчанку України щодо теми імпічменту Трампа

Поділитися
Пристайко пояснив мовчанку України щодо теми імпічменту Трампа © president.gov.ua
Україна стала розмінною монетою в скандалі і МЗС намагається викарабкатися з цього.

Офіційний Київ ніяк не коментує скандал навколо імпічменту президента США Дональда Трампа, тому що втручання у цю справу тільки нашкодить Україні, сказав міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв'ю ВВС Україна.

"Ви пам'ятаєте, наскільки часто нас звинувачували в тому, що Україна намагалася грати роль (впливати на президентські вибори у США - ред.) раніше, коли були вибори президента. Я не думаю, що ми грали якусь роль, але певні помилки, які були зроблені, дозволили використовувати нас як якийсь об'єкт у цих скандалах", - сказав Пристайко.

За його словами, що позиція МЗС полягає в тому, щоб Україна заручилась підтримкою обох партій США, адже країна є основним безпековим і політичним партнером.

"Наша позиція, яку ми доповідаємо всім президентам, скільки би в нас їх не було, - що треба використовувати можливості по обидві сторони проходу в Конгресі. І найгірше, що ми можемо зробити, - це стати розмінною монетою", - сказав міністр.

Водночас Пристайко зазначив, що зараз Україна якраз і стала такою монетою, і міністерство намагається виплутатись із цього.

"Ми просимо кожен раз не використовувати нас як розмінну монету. І це не один раз говорив президент Зеленський. Він казав: ми будемо розслідувати всі випадки. Є питання - є канали офіційні, прокурори, хай зв'язуються, це підписано в наших угодах про взаємну правову допомогу", - сказав він.

26 вересня у США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Дональда Трампа під час розмови з Володимиром Зеленським. Інформатор підозрював Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президент США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати стенограму розмови, помістивши її до сховища інформації про таємні операції розвідки.

10 жовтня близькі до адвоката президента США Дональда Трампа Руді Джуліані бізнесмени, які допомагали йому в справах, пов'язаних з Україною – Ігор Фруман і Лев Парнас, були заарештовані в США за кримінальними звинуваченнями в порушенні правил фінансування виборчих кампаній. Крім того, повідомлялося, що бізнесмени робили спроби вплинути на рішення про заміну посла США в Україні Марі Йованович і шукали компромат на конкурента Трампа на майбутніх виборах Джо Байдена. За даними журналістів CNN, Трамп зустрічався з Парнасом і Фруманом як мінімум десять разів, хоча раніше заявляв, що навіть не знайомий з ними.

У зв'язку зі скандалом після декількох місяців розслідування і попередніх засідань

Палата Представників проголосувала за процедуру імпічменту, визначивши порядок публічних слухань, допиту свідків, права й обов'язки учасників процесу. Резолюцію підтримали 232 конгресмени, 196 – голосували проти. Зазначимо, що 234 місця в нижній палаті Конгресу займають демократи, 197 республіканці. Але в Сенаті більшість у республіканців: 53 місця зі 100. І без схвалення верньої палати Конгресу позбавити президента посади неможливо.

13 листопада, в нижній палаті Конгресу США почалися публічні слухання у справі про імпічмент. Першими свідчення давали тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор і заступник помічника держсекретаря США Джордж Кент, який курирує адміністративну політику в блоці східноєвропейських країн, включаючи Україну.

Докладніше читайте в статті Олександра Хари "Імпічмент. Майже офіційно" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі