Призначення адвоката Януковича заступником директора ДБР є неприпустимим – заява ГО

Поділитися
Призначення адвоката Януковича заступником директора ДБР є неприпустимим – заява ГО © відкриті джерела
Олександр Бабіков має очевидний прямий конфлікт інтересів, зазначила низка громадських організацій.

Призначення колишнього адвоката Віктора Януковича Олександра Бабікова заступником директора ДБР не є можливим і взагалі морально неприпустимо, йдеться у спільній заяві громадських організацій щодо ситуації у відомстві.

"Адвокат Януковича буде курувати розслідуванням справ Майдану. Це вже нищить довіру до ДБР на друзки - як з боку потерпілих, з боку слідчих, так і довіру суспільства в цілому. В даного кандидата є очевидний прямий конфлікт інтересів. Оскільки кримінальні провадження, в яких він захищав свого клієнта - Януковича, після втрати прокуратурою функцій слідства передані за підслідністю в ДБР. Керувати слідчими, які розслідують справу підозрюваного - клієнта керівника цих слідчих - порушення базових принципів кримінального процесу (принцип змагальності, верховенства права), норм закону про запобігання корупції. Участь в якості захисника підозрюваного в кримінальному провадженні вимагає у адвоката формування певної позиції у справі, направленої на захист інтересів клієнта, щоб спростувати підозру, пом'якшити або виключити кримінальну відповідальність клієнта. Очевидно, що відповідна позиція, яку адвокат формував і обстоював тривалий час, а також співпраця з іншими захисниками (адвокати АО "Авер Лєкс"), в команді яких відбувався захист, вступає в суперечність із службовими повноваженнями заступника ДБР, який буде курувати слідчі чи оперативні підрозділи, які розслідують ці самі кримінальні провадження", - йдеться у заяві від 18 січня.

Громадські організації зазначають, що такий кандидат взагалі не мав навіть пройти етап перевірки документів і бути допущеним до співбесіди. Інформація про те, що Бабіков - адвокат Януковича, з'явилась в мережі ще в грудні 2019-го.

Вказується, що особи, уповноважені на виконання функцій держави, зокрема директор ДБР і його заступники, зобов'язані згідно зі ст. 28 закону "Про запобігання корупції" вживати заходи щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів. Подання документів і участь в конкурсі на посаду заступника директора ДБР особи із потенційним чи реальним конфліктом інтересів, який з'явиться на цій посаді, - це вже свідчить про очевидну недоброчесність такої особи.

У заяві наголошується на тому, що Бабіков, обізнаний із тим, що він захищав Януковича у кримінальних провадженнях, які передані за підслідністю до ДБР, проігнорував цей факт і очевидно ввів в оману комісію. Або ж комісія проявила недостатню прискіпливість і добросовісність у вивченні та аналізі питання. Призначення особи із конфліктом інтересів на посаду буде порушенням ст. 28 закону "Про запобігання корупції" вже з боку директора ДБР.

Організації закликали не призначати адвоката Януковича на посаду одного з заступників директора ДБР; провести повторний прозорий конкурс на посаду; оприлюднити повну інформацію про перебіг конкурсу; не допускати дій і рішень, які нищать репутацію ДБР.

Тим часом виконувачка обов'язків директора Бюро Ірина Венедіктова у відеозверненні заявила про те, що під час призначення заступників вжили всі заходи для недопущення конфліктів інтересів.

За її словами, комісія з відбору заступників закінчила роботу, кандидати пройшли спецперевірку, й накази про їх призначення заступниками вже підписано. Венедіктова також заявила, що підрозділ з розслідування "справ Майдану" підпорядкований виключно директору ДБР, обов'язки якого виконує вона.

Венедіктова вважає, що реакції на призначення колишнього адвоката Януковича заступником директора ДБР є "інформаційною атакою, спрямованою на дискредитацію кадрових призначень у ДБР".

Згідно з інформацією на сайті ДБР, заступниками директора стали Олександр Бабіков та Олександр Соколов. Бабіков захищав засудженого за держзраду Януковича, а Соколов був працівником СБУ у Харківській області.

Детальніше про "перезавантаження" правоохоронного органу та суперечливі кадрові призначення у відомстві читайте в матеріалі Олександра Лємєнова "ДБР: як упорядкувати хаос?".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі