Рада хоче дозволити українцям змінювати за бажанням по батькові

Поділитися
Рада хоче дозволити українцям змінювати за бажанням по батькові
Депутати прийняли в першому читанні відповідний законопроект.

Верховна Рада під час засідання 3 червня прийняла проект закону №2450 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права фізичної особи на зміну по батькові". Документ підтримали 247 народних депутатів.

У пояснювальній записці йдеться про те, що законопроект розробили для виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі "Гарнага проти України" та усунення прогалин, які існують між нормами Цивільного та Сімейного кодексів України, про можливості зміни фізичною особою по батькові.

Зокрема, проект закону пропонує внести зміни у ч. 1, ч. 2, 3 ч. ст. 295 Цивільного кодексу України, зміни у ч. 1 ст. 149 Сімейного кодексу України та доповнення ст. 149 Сімейного кодексу України ч. 2 і 3 ч.. Відповідні зміни нададуть право українцям на свій розсуд змінювати власне по батькові так само, як і своє прізвище та (або) власне ім'я. Документ передбачає, що змінювати по батькові можна буде з 14 років.

Читайте також: Косово скасувало 100-відсоткові мита для Боснії та Герцоговини

Подібний законопроект депутати намагалися прийняти ще в 2016 році. Тоді за законопроект №2018 в першому читанні проголосували 234 народних депутата. Однак на цьому все й закінчилося.

У свою чергу ЄСПЛ встановив порушення статті 8 Конвенції про захист прав людини та основних свобод з урахуванням того, що відповідні положення українського законодавства, що регулюють питання зміни по батькові, сформульовані недостатньо чітко.

Європейський суд зазначив, що українська система зміни імені є достатньо гнучкою, і людина може змінити ім'я, дотримуючись спеціального порядку з незначними обмеженнями, що застосовуються в особливих випадках, які в основному належать до сфери кримінальної юстиції. Однак, на відміну від можливості змінити власне ім'я та прізвище, чинне законодавство України прямо не передбачає право особи змінювати на свій розсуд свою по батькові.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі