Рада може поховати назрілу реформу ОПК – експерт

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Рада може поховати назрілу реформу ОПК – експерт Депутати вже успішно провалили проект закону "Про оборонні закупівлі"
Якщо всі законодавчі акти прийматимуться у такому ж темпі, як і багатостраждальний проект закону "Про оборонні закупівлі", то на реформу ОПК може знадобитися пара п'ятирічок.

Без продуктивної роботи Верховної Ради анонсована реформа українського оборонно-промислового комплексу може розтягнутися в часі і, врешті-решт, зірвана, пише директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак в своєму матеріалі для ZN.UA.

Реформа передбачає створення Міністерства розвитку стратегічних технологій і інновацій на чолі з профільним віце-прем'єром.

"На думку розробників, це забезпечить високий рівень представництва ОПК у структурі виконавчої влади. Вперше в історії країни буде створено єдиний центр прийняття управлінських рішень щодо оборонної промисловості, тобто можна буде говорити про системну реалізацію військово-промислової політики. Крім того, ОПК стане суб'єктом на рівні уряду. Все це має прискорити його розвиток", - зазначає експерт.

"Правда, розвиток цей можна забезпечити тільки внесенням змін до низки законів, а також прийняттям деяких нових. Серед найкритичніших - внесення змін до Закону України "Про особливості управління об'єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі" (у частині зміни принципів управління підприємствами ОПК) та Закону України "Про корпоратизацію підприємств". А також, вважають розробники реформи, потрібне прийняття окремого закону - про особливості перетворення підприємств ОПК і космічної галузі. Це тільки основні. Бо для забезпечення реального розвитку є довгий список, де на черзі стоїть багатостраждальний проєкт Закону України "Про оборонні закупівлі". Якщо всі законодавчі акти прийматимуться в такому ж темпі, на реформу ОПК може знадобитися дві-три п'ятирічки", - констатує автор.

Також для успішного впровадження реформи необхідне прийняття урядової постанови про створення Агентства передових оборонних дослідницьких проектів. Його утворення, як і створення самого міністерства передбачено президентським Указом №59 від 27 лютого 2020 року.

"Але тільки тепер, коли карантин і коронакриза на фініші, за це спробували взятися серйозно", - резюмує Бадрак.

Читайте також: Україна закупить у Китаї експрес-тести на коронавірус

Детальніше про стан українського оборонно-промислового комплексу та перспективи його реформування читайте в статті Валентина Бадрака "Фундаментальна реформа ОПК. Мрії збуваються?" у ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі