Рада попросила міжнародне співтовариство посилити санкції проти РФ і направити флот у Чорне море

Поділитися
Рада попросила міжнародне співтовариство посилити санкції проти РФ і направити флот у Чорне море Депутати звернулися за підтримкою до ООН, ЄС, НАТО, ПАРЄ і ОБСЄ
За проект постанови проголосували 272 депутати з усіх фракцій і груп за винятком "Опозиційного блоку".

Верховна Рада звернулася до ООН, Європарламенту, парламентів іноземних держав і міжнародних організацій з проханням посилити військову допомогу Україні і відправити бойові кораблі у Чорне море у зв'язку з черговим актом російської агресії в Керченській протоці. Серед адресатів звернення – парламентські асамблеї НАТО, ОБСЄ, Ради Європи та ГУАМ.

За відповідну постанову ввечері в понеділок, 27 листопада, проголосували 272 народних депутати.

Згідно з текстом звернення, Верховна Рада закликає міжнародне співтовариство вжити дієвих заходів для припинення російської агресії як на суші, так і на морі, а також посилювати санкційний тиск на Російську Федерацію до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.

Український парламент також закликав міжнародні організації направити спостерігачів до Керченської протоки і регіону Чорного й Азовського морів. До морських держав Україна звернулася з проханням направити у Чорне море військові кораблі для попередження подальшої ескалації і провокацій з боку російської сторони.

Верховна Рада попросила західних партнерів посилити військову допомогу Україні.

"Закликаємо міжнародне співтовариство адекватно реагувати на виклики і загрози, які несе Російська Федерація, оскільки політика умиротворення вже призвела до окупації частини території України - Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та деяких районів Донецької та Луганської областей", - йдеться в документі.

Укладачі звернення також нагадали, що будівництво російського газопроводу "Північний потік-2" здійснюється не в інтересах Європи, а в інтересах РФ і несе загрозу енергетичній безпеці ЄС, Балтійському регіону та Північній Європі.

Верховна Рада підкреслила, що безкарність агресивних дій РФ може призвести до глобальних наслідків.

За звернення проголосували більшість членів фракцій "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту", "Самопомочі", "Батьківщини" і "Радикальної партії", 35 позафракційних депутатів, а також троє і дев'ять членів груп "Відродження" і "Воля народу" відповідно.

Франція "Опозиційного блоку" не голосувала за проект постанови в повному складі.

Як повідомлялося, увечері 26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у Донецькій, Луганській, Вінницькій, Харківській, Сумській, Чернігівській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Одеській областях, а також у внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря. За проект закону про введення воєнного стану з 28 листопада проголосували 276 народних депутатів. Президент запевнив, що права громадян будуть обмежені лише у разі російського вторгнення.

25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали шість українських моряків, росіяни незаконно затримали 23 українських військовослужбовців.

Командування ВМС ЗСУ підкреслює факт того, що про перехід повідомлялося заздалегідь, відповідно до норм міжнародного права щодо забезпечення безпеки судноплавства. У ФСБ Росії стверджують, що ніяких повідомлень не отримували, і пояснюють агресію нібито "захистом державного кордону".

Українські правоохоронці переходять на посилений режим несення служби, ЗСУ та СБУ приведені в повну бойову готовність, в море вийшли кораблі Військово-морських сил України.

Опівночі з 25 на 26 листопада відбулося екстрене засідання РНБО, на якому Порошенко ініціював запровадження в Україні воєнного стану. Рада розпочала розгляд цього питання на позачерговому засіданні в понеділок. Своїм указом Порошенко вводить воєнний стан на всій території України з 9:00 ранку 28 листопада на 30 днів. Він також виключив перенесення президентських виборів через воєнний стан. Проте, в нинішньому проекті указу президента, опублікованому на сайті Ради, є пункт про обмеження конституційних прав і свобод громадянина, передбачених дванадцятьма статтями Конституції України: 30-34, 38, 39, 41-44, 53.

Разом з тим, на экстенном засіданні Радбезу ООН країни Заходу підтримали Україну. Пропозицію Росії щодо ситуації в Керченській протоці Радбез заблокував.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі