Рада ухвалила за основу законопроект про столицю України

Доповнено
Поділитися
Рада ухвалила за основу законопроект про столицю України За документ проголосували понад 240 депутатів
Документом передбачене розділення повноважень та розмежування посад Київського міського голови та очільника КМДА.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законпроект №2143-3 "Про місто Київ - столицю України". За відповідний документ проголосували 244 народні депутати.

"Відповідно до Конституції України, законопроект створює нову систему організації та здійснення місцевого самоврядування і виконавчої влади в столиці України", - йдеться у пояснювальній записці.

Зокрема, документом передбачене відновлення районних ради у місті Києві як представницьких органів жителів районів Києва. Пропонується розділити повноваження та розмежувати посади Київського міського голови та голови Київської міської державної адміністрації.

"Так, Київський міський голова буде очолювати Київський магістрат – виконавчий орган Київської міської ради, головувати на засіданнях Київської міської ради, а голова Київської міської державної адміністрації буде здійснювати нагляд за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування та координувати діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади", - йдеться у записці

Також проектом пропонується комплексно врегулювати питання щодо правового статусу міста Києва та особливостей місцевого самоврядування, у тому числі:

- спеціальний статус Києва;

- реалізація столичних функцій міста Києва;

- адміністративно-територіальний устрій міста Києва;

- організація міського життя на засадах сталого розвитку міста;

- взаємодія територіальної громади міста Києва та територіальних громад населених пунктів Київської області;

- місцеве самоврядування в місті Києві;

- статус Київського міського голови та його заступника з фінансових питань, заступника Київського міського голови - керуючого справами Київського міського магістрату та заступника Київського міського голови - Головного архітектора міста Києва;

- порядок забезпечення головою Київської міської державної адміністрації дотримання у місті Києві Конституції та законів України;

- стратегічне планування в місті Києві;

- стратегічні документи з розвитку міста Києва;

- інформаційні системи міста Києва;

- механізм контролю, аудиту та моніторингу в місті;

- функціонування Ратуші як єдиного вікна надання послуг.

Нагадаємо, Кабмін звільнив з посади голови КМДА Віталія Кличка, однак президент Володимир Зеленський не поспішає підписувати указ. Голова Офісу президента Андрій Богдан пояснив це тим, що "за Кличком спостерігають".

У Зеленського хочуть отримати контроль над столицею, призначивши новим головою КМДА колишнього гендиректора телеканалу "1+1" Олександра Ткаченка.

Докладніше про правові колізії навколо посади мера і глави КМДА читайте у статті Олександра Сергієнка "Столиця дежавю" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі