Рада відхилила законопроекти, які могли стати причиною відновлення подачі води в Крим

Поділитися
Рада відхилила законопроекти, які могли стати причиною відновлення подачі води в Крим
У "Слузі народу" версію колег про спробу реалізації російського сценарію заперечують.

Верховна Рада відхилила законопроекти №2831-1 і №2831-2 про перелік підприємств, що не підлягають приватизації. За документи проголосували 19 і 56 народних депутатів, при 226 необхідних голосах.

З тексту обох документів виключили управління Північно-Кримським каналом і управління Головного Каховського магістрального каналу. Це могло призвести до зняття перешкод подачі води в анексованому Крим. Адже два зазначених держпідприємства, можуть забезпечувати подачу води з материкової України на територію анексованого Росією півострова.

"Держава має обмежені можливості впливати на приватного власника таких каналів і налагодити постачання води в Крим було б достатньої легко. Уряд би могло сказати: ми тут не при чому, це приватна ініціатива", – сказав у коментарі "Радіо Свобода" народний депутат з фракції "Голос" Ярослав Юрчишин.

У свою чергу депутати із фракції "Слуги народу" заперечують версію про спробу реалізації російського сценарію.

"Це були альтернативні законопроекти до основного проекту, який ще в лютому зареєстрував уряд Олексія Гончарука. Згідно із законом України, перелік заборонених до приватизації об'єктів має затверджувати Верховна Рада за поданням Кабінету міністрів. Відповідно, уряд Гончарука пішов у відставку і сьогодні ми ці проекти відхилили та не підтримали", – заявив народний депутат від монобільшості Олексій Мовчан.

Щодо зазначених вище держпідприємств Мовчан додав, що "треба перевіряти, які підприємства можуть давати воду в Крим, а які ні".

"З приводу води в Крим, то я сумніваюся щодо того, що ці підприємства хтось може передати на приватизацію, так як вони є стратегічними для управління державою", – сказав Мовчан.

Читайте також: КПВВ на адмінмежі з анексованим Кримом запрацювали в повному обсязі

Раніше повідомлялося, що запаси питної води в окупованому Криму скоротилися на 60%. Запаси цього найважливішого природного ресурсу будуть повністю вичерпані орієнтовно в липні або серпні 2020 року. На думку американських аналітиків, в умовах гострої нестачі питної води, Росія може спробувати почати нову військову акцію проти України, щоб відновити водопостачання з Дніпра. Зокрема, аналітики звертають увагу, що Кремль може скористатися тим, що світ відволікся на пандемію коронавірусу. А виправдати агресію Москва може певними "гуманітарними" міркуваннями, наприклад, "прагненням запобігти катастрофі на півострові".

У свою чергу віцепрем'єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив про те, що до моменту повної деокупації Крим не отримає дніпровську воду. Те ж саме заявив і прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Про те, чим загрожує Україні постачання дніпровської води в Крим читайте в статті Валентини Самар "Обережно, Крим. Слизько і боляче" для ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі