Рада зобов'язала слідчих надавати копію протоколу обшуку

Поділитися
Рада зобов'язала слідчих надавати копію протоколу обшуку Депутати продовжують роботу і приймають закони © Верховна Рада
Законодавча невизначеність ускладнювала судове оскарження вилучення майна при обшуку.

Верховна Рада внесла зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку тимчасового вилучення майна і проведення обшуку. Законопроект №2181 підтримали 270 народних депутатів.

Законом встановлено обов'язок слідчого, прокурора або іншої уповноваженої особи надавати копію протоколу про обшук і тимчасове вилучення майна.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, норма про обов'язок надавати копію протоколу існувала в Кримінально-процесуальному кодексі 1960 року.

У той же час, чинний Кримінальний процесуальний кодекс у редакції 2013 року не містить у собі обов'язку слідчого надати копію протоколу особі, у якої провадиться обшук і вилучається майно.

Ця обставина ускладнює оскарження незаконних дій слідчого та повернення вилученого майна, оскільки особа, не маючи документального підтвердження факту проведення обшуку і вилучення майна, не може довести незаконність такого вилучення в судовому порядку.

"Користуючись законодавчою невизначеністю слідчі відмовляються надавати копію протоколів, якими зафіксовано факт проведення обшуку та/або тимчасове вилучення у особи майна", - йдеться в пояснювальній записці.

Читайте також: Рада скасувала військовий збір з валютних операцій

Новий Кримінальний процесуальний кодекс набув чинності 20 листопада 2012 року.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі