Регламент спотикання

Поділитися
Гороскопи обіцяли Чернівцям спокійний, вдалий рік. Чернівці у цьому і не сумнівалися.

Гороскопи обіцяли Чернівцям спокійний, вдалий рік. Чернівці у цьому і не сумнівалися. Місцеві вибори пройшли цілком передбачувано і тихо - Микола Федорук, в останній момент висунувши свою кандидатуру в мери, з майже 65 відсотками відданих за нього голосів побив власний рекорд перебування на посаді градоначальника. Хоча виборчої кампанії з усіма її атрибутами він, по суті, не проводив. Кожна партія отримала заслужене у вигляді членства в депутатському корпусі. Оскільки жодна з них не мала гідної альтернативи Федоруку, всі відкрито підтримали на виборах саме його.

Залишилося домовитися і працювати. Тим більше що новий-старий позапартійний мер мав славу фахівця у частині компромісів. Очевидно, заспокоєний гороскопами і забронзовілим світлом своєї щасливої зорі, Микола Федорук продовжував розповідати, що його, як і раніше, турбуватиме виключно міське господарство, що каналізація не має політичного забарвлення і взагалі головним досягненням життя він вважає те, що ніколи не займався і не збирається займатися політикою. І політика тут-таки взялася за Миколу Трохимовича.

Третій місяць інформація про події в Ратуші на місцевих інтернет-порталах йде під рубрикою «Вісті з фронту». В офіційних заявах окремих партій украй загострене протистояння мера і депутатів міськради називають «вакханалією» і «собачими боями». На мітингах жителів міста, численних зборах громадськості, всіляких асоціацій і спілок (а вони, треба визнати, проходять переважно на підтримку мера) нечувану для Чернівців подію оцінюють по-різному. Одні називають це «знищенням системи місцевого самоврядування», інші - «випробуванням нових технологій усунення мера», треті - «дерибаном дерибану».

Самі ж депутати міської ради, які об’єдналися в депутатську групу «Спільними зусиллями», куди увійшли фракції Партії регіонів, «Батьківщини» і «Нашої України», розгорнуту ними кампанію охрестили «поваленням царя». «Микола Федорук підім’яв під себе все, що можна було підім’яти в цьому місті. Ми хочемо повернути депутатському корпусу частину відібраних ним повноважень, адже без них нам важко виконувати обіцянки, які ми давали нашим виборцям на округах», - пояснив позицію свою і своїх колег депутат від фракції «Батьківщина» Володимир Кедь. У той самий час відповіді на запитання, хто і коли відбирав ці повноваження, так і немає.

Відновлення балансу влади почалося з обрання секретаря міськради. Уперше мер не зміг навіть висунути на цю посаду кандидата. Втім, було б неправдою сказати, що депутати виключно через бажання бачити секретарем «свою людину» проголосували за цілком не відомого досі ні їм, ні тим більше простим чернівчанам, далекого від міста та його проблем Віталія Михайлишина, котрий приїхав з Києва якраз перед виборами і пройшов у Ратушу за списками Партії регіонів. Пана Михайлишина уперто сватав у вищий ешелон міської влади губернатор області Михайло Папієв: мовляв, «настав час омолоджувати кадри». Тридцятисемирічний секретар міськради (по суті, друга людина в місті, а за відсутності мера - взагалі перша) виявився не тільки молодим, а й зеленим - без найменшого досвіду подібної роботи. Три останні роки він керував у столиці відділом оздоровчих заходів у Фонді соціального страхування і навіть не встиг пройти «обкатку» в ролі міського депутата. Хоча, схоже, при хороших зв’язках у колах Дмитра Фірташа, чия кар’єра починалася, як усім відомо, саме в Чернівцях і який не забуває улюбленого міста, знання і досвід - річ наживна. На слуху зараз у місті також ім’я глави «Укргазвидобування» Юрія Борисова, котрого з Віталієм Михайлишиним пов’язує давня студентська дружба в стінах Чернівецького університету.

«Будемо вчити», - сказав про нового секретаря Микола Федорук, ще не знаючи, що йому самому тепер доведеться багато чого вчитися. Наприклад тому, як реагувати на вимоги депутатів віддати секретареві міську печатку, не передаючи при цьому ані грама відповідальності, покладеної законом на мера. Або як писати заяву до суду щодо питання законності ухвалених сесією міськради рішень.

Піти в суди Федорука змусило ухвалення нового регламенту роботи міськради і положення про постійні депутатські комісії. Запропоновані і ухвалені більшістю депутатських голосів, ці документи позбавляли міського голову значної частини повноважень. Зокрема самостійно ухвалювати рішення про призначення керівників комунальних установ і підприємств. Крім того, депутати забезпечили собі право висувати кандидатів до складу міськвиконкому і на посади заступників мера. Головним же каменем спотикання стала норма нового регламенту, відповідно до якої в разі, якщо міський голова не підписує ухваленого депутатами рішення, це може зробити секретар міськради.

Скориставшись своїм правом, Микола Федорук, на боці якого серед депутатів виявилися, по суті, лише представники «Фронту змін», застосував вето до цього документа, оскільки, на його думку, подібний перерозподіл повноважень суперечить Конституції та законам «Про місцеве самоврядування» і «Про статус депутатів місцевих рад». Але депутатський корпус подолав вето мера. Депутатів не збентежив той факт, що Інститут законодавства Верховної Ради України та Інститут держави і права
ім. В.Корецького НАНУ дали висновок про те, що регламент і положення про комісії потребують доопрацювання, оскільки не відповідають вимогам Конституції і законам.

«Так, були сесії й важчі, але підступніших, ніж ця, не було», - сказав прилюдно мер і там-таки, на сесії, додав: «До мене в ці дні приходили деякі депутати і розповідали, як готувалося це рішення. До кабінету глави облдержадміністрації викликали людей, яким у присутності начальника управління МВС області погрожували й викручували руки (у переносному значенні цього слова). Зупиняли підприємства, наїжджали на бізнес і навіть втручалися в особисте життя».

Депутати, які виступили проти мера, відкидають будь-які звинувачення у політичному замовленні. «Багато років поспіль з низки причин ми не могли впливати на те, що відбувається в місті. Але ж нас теж обирали чернівчани. А тому вирішили, нарешті, відродити місцеве самоврядування в Чернівцях», - упевнений депутат міськради від Партії регіонів Василь Дутчак. Знову ж таки, про які саме причини йдеться, так і не сказано.

Звісно, до Миколи Трохимовича накопичилося багато запитань, і не тільки в депутатів. Частину відповідей жителі міста повинні невдовзі отримати від депутатських комісій з перевірки діяльності Чернівецького аеропорту, Калинівського ринку та... відділу інформації міськради, яка з не зовсім зрозумілих причин теж, як видно, належить до стратегічно важливих міських об’єктів. Хоча, за великим рахунком, усі питання щодо процвітання в Ратуші хабарів і «відкотів», зловживання при розподілі землі і торгових площ слід адресувати насамперед правоохоронним і фіскальним органам. Інакше одне з двох - або ці структури покривали і продовжують покривати злочинців, або гучні звинувачення з вуст депутатів - лише пусті розмови...

Хто правий у питанні про регламент Чернівецької міськради 6-го скликання, чи законні внесені депутатами нововведення, має вирішити суд. Позов мер подав.

- Я готовий до будь-якого компромісу, крім компромісу з законом. Усьому є межа, - заявив Микола Федорук. - Те, що розгортається зараз у Чернівцях, це не особистісний, а штучно створений політиками інституційний конфлікт між міським головою і міськрадою. Його мета - загнати незалежного мера в куток, позбавивши повноважень, але залишивши на ньому всю повноту відповідальності. Ті, хто розпалював цю боротьбу, відкрито казали: він іще до нас приповзе! Не дочекаються! До речі, такий самий сценарій використовується зараз у Львові з Андрієм Садовим. У будь-який момент подібне може трапитися і в іншому місті країни. Усе це - цинічне зневажання не тільки законів, а й волі виборців, права територіальних громад на самоврядування. Хтось вирішив, що зовсім не обов’язково прийти до влади через чесні вибори - можна прибрати її до рук з допомогою брудних шахрайств. Ми повинні самі розібратися в ситуації і вирішити, чого хочемо - жити в демократичному місті або «ходити строєм» за командою тих, хто зібрався контролювати Чернівці і наводити тут свої порядки. Зараз єдиний вихід - повернутися в конституційне русло, переглянути регламент, затвердити нове положення про постійні комісії і працювати далі. Проблем у місті багато, ніхто цього і не приховує. Є інший варіант, який я запропонував депутатам: почати все з «чистого аркуша» - провести повторні вибори мера та депутатського корпусу. Або тільки мера. Так, я не виключаю, що можу й не дійти до цих виборів. Наприклад, через порушення проти мене за надуманими причинами кримінальної справи. Такі прецеденти вже були з іншими мерами...

Сумно, що в шиті білими нитками політичні чвари намагаються втягнути журналістів. Причиною нещодавньої заяви про «разючі факти обмеження свободи слова» у Чернівцях стала нібито заборона мера транслювати 11 березня засідання в сесійній залі Ратуші, до того ж зроблена ним, як сказано у відозві, «єзуїтським способом». Що це за спосіб, утім, не уточнюється. Коли ж самі журналісти розібралися в ситуації, виявилося, що пряма трансляція у телевізійному та інтернет-режимі була неможлива з суто технічних причин. Тим більше що трансляції забезпечує зовсім не мерія - вони відбуваються з доброї волі місцевої телекомпанії та приватного провайдера. Ні депутати міськради, ні мер не мають ніякого права втручатися в редакційну політику телекомпанії та суб’єкта господарської діяльності. До того ж повний запис з сесійної зали того самого дня без будь-яких купюр пройшов у телеефірі у вечірньому прайм-таймі.

- Це не що інше, як прагнення розсварити нас, журналістів, з допомогою брудних політичних ігор, - прокоментував події шеф-редактор газети «Час» Петро Кобевко. - Тих, хто підписав це незрозуміло звідки виникле звернення, просто використовують. І такі підписи - це не позиція журналістів, а їхнє прислужництво владі.

16 березня профільний комітет ВР розглянув інформацію робочої групи про ситуацію, що склалася в Чернівецькій міськраді. Комітет рекомендував міськраді та меру привести регламент і положення про постійні комісії у відповідність до Конституції і чинного законодавства, а також прискорити формування міськвиконкому. Найближчим часом у Шевченківському райсуді міста має розпочатися розгляд позову мера до міськради, в якому він висуває аналогічні вимоги.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі