Ризики радикального оновлення в Україні – New York Times

Поділитися
Ризики радикального оновлення в Україні – New York Times
2014-й був роком революції; 2019-й - рік радикального оновлення, менш бурхливого, але не менш масштабного. Очікування і ризики сьогодні майже так само великі, як і тоді.

У неділю українці надали ще більше влади своєму новому і неперевіреною лідеру. У квітні колишній комік Володимир Зеленський пройшов шлях від президента в серіалі до реального президента України. На парламентських виборах в ці вихідні він привів свою партію до чергової приголомшливої перемоги, пише Уна Хайдарі в колонці The New York Times.

Автор зазначає, що в кінці травня, сподіваючись отримати вигоду зі своєї популярності, Зеленський розпустив парламент, в якому домінував табір попереднього президента Петра Порошенка. У неділю Зеленський отримав мандат, про який просив.

У вівторок ввечері ЦВК порахувала 96% бюлетенів, партія Зеленського "Слуга Народу" набирає близько 43 відсотків голосів виборців і отримає більше 250 з 424 місць. "Слуга народу" є першою партією, що отримала більшість в Раді з моменту здобуття Україною незалежності в 1991 році.

На другому місці проросійська партія, на третьому партія колишньої прем'єрміністрки Юлії Тимошенко. (Блок, очолюваний Порошенком, зайняв четверте місце.) Партія новачків "Голос" за прогнозами, отримає 20 місць і вважається природним союзником Зеленського. За оцінками, 70 відсотків обраних членів парламенту раніше ніколи не були депутатами.

Не намагайтеся пояснити ці результати, розглядаючи порядок денний Зеленського. Твитнуть Поделиться

"Не намагайтеся пояснити ці результати, розглядаючи порядок денний Зеленського. Ні в нього, ні в його партії немає чітко визначеної платформи; вони виступають проти корупції, в цілому не кажучи про те, як з нею боротися, і, по суті, виступають за зміни заради змін", - попереджає автор на сторінках газети.

Хайдарі додає, що чарівність Зеленського і робота в соціальних мережах принесли йому політичні бали. Але щоб по-справжньому зрозуміти вибори цього року, потрібно подивитися, через що пройшла Україна протягом останніх п'яти років.

На початку 2014 року десятки тисяч українців вийшли на вулиці Києва, виступаючи проти корупції і зростаючого авторитаризму уряду, який дружить з Росією. Після того як протестний рух перетворився на революцію, а президент Віктор Янукович покинув свій пост і втік, заразливий оптимізм поширився по всій Україні.

Протестувальники в столиці хотіли, щоб країна рухалася в бік Євросоюзу.

Незабаром Росія анексувала Кримський півострів, і підтримувані Росією бойовики почали намагатися вирізати частини держави на сході країни. Це, в свою чергу, викликало нову хвилю патріотизму в інших частинах країни. Порошенко вибрали в травні в дуже напружений момент. Потім він вирішив використовувати більш націоналістичні акорди революції.

Основні проблеми, такі як корупція або підвищення рівня життя, стали другорядними в спробах Порошенка заявити про себе як про сильного лідера і опікуна України. В кінці минулого року він оголосив 30-денний військовий стан після того, як російські війська обстріляли українські кораблі біля берегів Криму.

За все це виборці покарали його на виборах: у квітні і знову в ці вихідні. Порошенко міг би подумати, що, будучи факелоносцем революції 2014 року, він не може втратити підтримку країни. Замість цього він виявив, що українці не стануть довго терпіти політиків, які намагаються скористатися масовими рухами на місцях для свого політичного просування.

Здається, українці занадто добре знають, за що зазвичай виступають політики. Твитнуть Поделиться

Здається, українці занадто добре знають, за що зазвичай виступають політики. Навпаки, невизначеність пропозицій Зеленського дозволяє виборцям з різними переконаннями проектувати на нього свої надії і амбіції.

І все ж він отримав електорат, який скептично ставиться до всього політичного. Згідно з опитуваннями, проведеними Київським міжнародним інститутом соціології у 2017 і 2018 роках, парламент - це інститут, якому українці довіряють найменше. Українці довіряють Раді навіть менше, ніж російським ЗМІ - пропагандистській машині в інформаційній війні проти України. Деякі люди також поставили під сумнів заяви, що над Зеленським немає стороннього несприятливого впливу. Вони вказували на те, що його серіал показували на телеканалі, який належить олігарху, якого звинувачують у фінансовому шахрайстві.

2014-й був роком революції; 2019-й - рік радикального оновлення, менш бурхливого, але не менш масштабного. Очікування та ризики сьогодні майже так само великі, як і п'ять років тому.

Нагадаємо, 21 липня в Україні відбулися дострокові вибори у Верховну Раду. Центральна виборча комісія повинна оголосити результати голосування протягом 15 днів з дня волевиявлення, тобто не пізніше 5 серпня. До 10 серпня підсумки виборів оголосять офіційно.

Згідно з Конституцією, новообрана Верховна Рада повинна зібратися на своє перше засідання протягом 30 днів з моменту оприлюднення результатів виборів. Останній можливий день, коли повинен зібратися на засідання новий парламент – 9 вересня 2019 року.

ЦВК опрацювала вже понад 90% протоколів. Згідно з результатами, партія "Слуга Народу" набирає 43,14% голосів. На другому місці "Опозиційна платформа – За життя", за яку проголосували 13,02% виборців. У трійку лідерів також потрапила "Батьківщина" з результатом 8,18%. За партію "Європейська Солідарність" проголосували 8,12% українців. Політсила "Голос" отримала 5,84% голосів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі