Росія продовжує порушувати наказ Міжнародного трибуналу з морського права – Зеркаль

Поділитися
Росія продовжує порушувати наказ Міжнародного трибуналу з морського права – Зеркаль Зеркаль розповіла про перший день слухань у Гаазькому арбітражі © Lana Zerkal / Facebook
У четвер у Постійній палаті третейського суду в Гаазі почалися слухання за позовом України до Росії.

У перший день слухань у Постійній палаті третейського суду в Гаазі представники України і Росії озвучили свої позиції в рамках розгляду українського позову про незаконне захоплення військових кораблів та екіпажів у листопаді минулого року. За результатами слухань Арбітраж винесе процедурне рішення, повідомила перша заступниця міністра закордонних справ, голова української делегації в суді Олена Зеркаль.

У четвер, 21 листопада, сторони обмінялися думками. Рішення буде винесено в п'ятницю.

"Арбітраж прийме своє перше рішення і затвердить правила своєї роботи, визначить назву справи та основи транспарентності, а саме можливість доступу широкої громадськості до матеріалів справи, а також можливість трансляції слухань в режимі онлайн", - написала дипломат на своїй сторінці в Facebook ввечері.

Україна наполягає на терміновості справи, так як Росія продовжує грубо порушувати наказ Міжнародного трибуналу ООН і Конвенцію ООН з морського права: кримінальні справи проти українських моряків не закрито, а з кораблів росіяни демонтували все обладнання. Росія ігнорує фундаментальний принцип морського права – безумовну недоторканість військових кораблів і членів їх екіпажів. Тому Україна домагатиметься визнання Росії винною в порушенні низки статей Конвенції.

"Незважаючи на те, що у вересні РФ звільнила наших моряків, кримінальні справи проти них тривають. Тобто, вона і далі продовжує заперечувати імунітет українських моряків. Три дні тому... РФ звільнила наші кораблі, вилучивши з них зброю, комунікаційне обладнання та документи", - пояснила Зеркаль.

У свою чергу, Росія намагається затягнути слухання і зробити їх максимально закритими.

"РФ намагається вибороти стільки ж часу для розгляду цієї справи, як і у справі стосовно порушення прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці. Крім того, Росія прагне зробити слухання максимально закритими", - повідомила заступник міністра.

"Зважаючи на суттєву різницю у підходах сторін до найбільш чутливих питань, досягти згоди не вдалося. Вже завтра Арбітраж прийме правила процедури своєї діяльності з урахуванням сьогоднішніх слухань і власного розуміння. Покладаємося на мудрість і прогресивність членів Арбітражу", - підсумувала Зеркаль.

18 листопада Росія повернула Україні захоплені в 2018 році кораблі ВМС. 20 листопада їх за допомогою буксирів доставили до порту Очакова. При цьому в Москві продовжують стверджувати, що повернення кораблів не пов'язано з рішенням Міжнародного трибунала ООН з морського права, а є нібито "жестом доброї волі".

Кораблі майже рік простояли в порту окупованої Керчі, а перед виведенням на них проводилися роботи: росіяни заклали пробоїни в бортах катерів. При цьому вони демонтували з кораблів все обладнання, вилучили боєприпаси і документи, зробивши катери непридатними. Те що росіяни не вкрали, вони зламали і розбили.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували та захопили два катери та рейдовий буксир ВМС України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Внаслідок атаки поранення отримали троє моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовця.

Атака в районі Керченської протоки стала першою відкритою агресією РФ проти України з 2014 року. Росія відмовилася визнати захоплених моряків військовополоненими, слідчі ФСБ фабрикували проти них справу за "порушення кордону". 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ негайно звільнити моряків і повернути кораблі.

У червні Росія відзвітувала трибуналу про виконання вимог, але українців тримали в московському СІЗО "Лефортове" до 7 вересня. Саме тоді відбувся обмін утримуваними особами між Україною і РФ, у рамках якого 24 моряки повернулися додому.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі