Рябошапка залишив засідання Ради, не відповівши на запитання депутатів

Поділитися
Рябошапка залишив засідання Ради, не відповівши на запитання депутатів Рябошапка пішов. Але пообіцяв повернутися
Генпрокурор продемонстрував небажання вислуховувати претензії, які він вважає необгрунтованими. І дав зрозуміти, що знає наперед про результаті голосування.

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка після виступу парламентської трибуни залишив засідання Верховної Ради, не чекаючи запитань депутатів, які через 20 хвилин прогнозовано відправили його у відставку.

"Я не став нічиїм слугою. Я був і залишаюся незалежним. А незалежного прокурора не можна змусити, його можна звільнити. І я йду. Але я йду, щоб повернутися", - заявив Рябошапка наприкінці виступу. Потім він розвернувся і мовчки вийшов із залу. Проігнорувавши слова спікера Дмитра Разумкова про те, що регламентом передбачено запитання депутатів.

За словами Рябошапки, в своєму останньому виступі в статусі генпрокурора він звертався не до депутатів, а до громадян України. Рябошапка заявив, що протягом 28 років прокуратура "була інструментом тиску і репресій", а одним з результатів її реформування стало очищення кадрів. Зокрема, він нагадав про прокурорів, які не пройшли атестацію.

"Ті, кого ми позбулися, хочуть повернутися", - попередив генпрокурор.

До досягнень Офісу генпрокурора Рябошапка, серед іншого, відніс прогрес у розслідуванні вбивства Катерини Гандзюк, притягнення до відповідальності власників 12 банків і те, що, прокуратура знайшла механізм повернення привласнених грошей.

Говорячи про справи Майдану, Рябошапка заявив: "Майже кожного тижня ми скеровуємо до суду нові справи, притягуємо до відповідальності нових людей".

"І це через шість років", - додав генпрокурор.

На екстреному засіданні 5 березня Верховна Рада відправила у відставку генпрокурора Руслана Рябошапку. Його звільнили голосами 179 депутатів від "Слуги народу", 36 членів проросійської фракції "Опозиційної платформи – За життя", а також представників груп "За майбутнє", "Довіра" та позафракційних парламентаріїв.

Голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, що "останньою краплею" стало непідписання Рябошапкою підозр Петрові Порошенку. Зеленський дорікнув генпрокуророві в тому, що той "не продемонстрував результату".

Головний експерт StateWatch Олександр Леменов констатує, що ДБР підготувало проект підозри Петроіі Порошенку з грубими процесуальними помилками і безсенсовним нагромадженням цитат із законів. Не підписавши підозри, Рябошапка фактично вберіг прокуратури та керівництво держави від неминучої ганьби в судах.

Детальніше про те, як у ДБР підготували "якісний" проект підозри Порошенку, читайте в статті Олександра Леменова для ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі