САП звинувачує Писарука в змові з ексвласником VAB Бахматюком

Поділитися
САП звинувачує Писарука в змові з ексвласником VAB Бахматюком © Нацбанк України/Facebook
Кажуть, Писарук переконував видати стабілізаційний кредит банку.

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури стверджує, що бізнесмен Олег Бахматюк у 2014 році як бенефіціар VAB Банку вступив у змову з Олександром Писаруком, який був на той момент першим заступником глави Національного банку України, щодо видачі стабілізаційного кредиту під заставу майна, вартість якого було завищено.

Під час слухання у Вищому антикорупційному суді питання про обрання запобіжного заходу стосовно члена Ради НБУ Миколи Каленського слідчий заявив, що Писаруку довелося задіяти головне управління НБУ у Києві та області, яким на той момент керував Каленський.

Прокурор стверджує, що вночі 8 жовтня 2014 року Писарук написав електронне повідомлення директору гендепартаменту банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі про необхідність видати стабілізаційний кредит банку "як мінімум 1 млрд... Каленський у курсі".

Обвинувачення на адресу Каленського полягають у його згоді з оцінкою майна, хоча була інформація щодо його недостатності для видачі кредиту на таку суму. За версією слідства, кошти стабкредиту виводили потім з банку, зокрема на "мертвих душ".

САП клопоче про взяття Каленського під варту на 60 днів з альтернативою внесення застави 20 млн грн, а також про вилучення паспортів і носіння електронного браслета.

У відповідь сторона захисту зазначила, що члена ради НБУ затримали 11 листопада біля його будинку, було проведено обшуки в його будинку та у квартирі його дочки. Адвокат наголосив, що раніше окружний суд відмовив у позові з подібними звинуваченнями, які багато в чому будуються лише на факті заняття підозрюваним конкретної посади.

Читайте також: Смолій перервав відрядження за кордон у зв'язку з справою VAB Банку

Напередодні Співробітники Національного антикорупційного бюро прийшли в "Райффайзен Банк", щоб затримати голову правління Олександра Писарука. Як повідомив згодом Сергій Лещенко, Писаруку оголосили про підозру у розтраті або привласненні чужого майна в особливо великих розмірах та відпустили.

Згодом у НАБУ заявили, що всього затримано сімох осіб за підозрою в заволодінні 1,2 млрд. грн. стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України, у 2014 році ПАТ "Ві Ей Бі Банк". Мова йде про колишніх і діючих посадових осіб Національного банку України, ПАТ "Ві Ей Бі Банк" та приватних компаній, пов'язаних з кінцевими бенефіціарами "Ві Ей Бі Банку".

В свою чергу в НБУ висловили обурення врученням підозри колишньому першому заступнику голови НБУ Олександру Писаруку, та заявили, що він професійний банкір із бездоганною репутацією.

НБУ 20 березня 2015 року вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати VAB банк. За даними НБУ, до початку жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів займав 16-е місце (23,97 млрд грн) серед 166 діючих у країні банків.

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі