Секретар комітету пояснив норми ухваленого закону про Донбас

Поділитися
Секретар комітету пояснив норми ухваленого закону про Донбас Жодних "мінських угод" у законі про Донбас немає, дата початку російської окупації є © Верховна Рада
Перед голосуванням за закон до нього повернули правки комітету. Зокрема визначена дата початку російської агресії - 20 лютого 2014 року.

Секретар Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Іван Винник розповів про остаточну редакцію закону "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях".

Зокрема, перед голосуванням в цілому, ще раз були поставлені на підтвердження декілька правок, врахованих комітетом (55, 162, 346, 358, 359, 380, 447, 649).

"Це правки, які важливі щодо визначення дати початку агресії, щодо повноважень ЗСУ та інших військових формувань здійснювати заходи на відсіч, правки, які були на пропозицію "Опозиційного блоку" відхилені, щодо судового збору, який скасовується по відношенню до позовів громадян України майнових… на Російську Федерацію", - сказав він журналістам.

Вінник наголосив, що "фактично мова йде про те, що ми повернули всі питання, якими розбалансовувався законопроект під час обговорення до другого читання у відповідність до того тексту, як він вийшов з комітету".

Секретар комітету, зокрема, зазначив, що в законі є посилання на чинний закон "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", де датою початку російської агресії є 20 лютого 2014 року.

Вінник сказав, що в остаточній редакції закону немає "торгівлі з окупованими територіями", а є лише "переміщення речей особистого вжитку фізичними особами". "Будь-яка комерційна торгівля заборонена РНБО", - нагадав він.

Також, за його словами, до закону не увійшли додаткові повноваження контррозвідки.

У той же час закон підтверджує право ЗСУ та інші військові формувань застосовувати зброю. "Це важливо тому, що від початку російської агресії, датою якої встановлено 20 лютого 2014 року, ЗСУ та інші військові формування застосовують зброю, і нажаль, сьогодні ми спостерігаємо прикрі процеси, коли окремих військових намагаються судити за застосування зброї". За його словами, усі ці справи будуть закриті, у тому числі і справа Сергія Колмогорова.

Вінник наголосив, що по всьому тексту статус Криму прирівняний до статусу окупованих районів Донецької і Луганської областей.

"Органи влади, які незаконно здійснюють сьогодні повноваження на цих територіях, вони називаються окупаційною адміністрацією. Фактично, навіть в публічних дискусіях ми маємо припинити вживати терміни так звані "ДНР" і "ЛНР". Згідно закону, це має називатися окупаційна адміністрація Російської Федерації", - сказав секретар комітету.

Вінник також підтвердив, що з тексту виключили посилання на "мінські угоди". "Мінську немає, причина тому, що природа цього пакту відмінна від законодавчого нормативно-правового акту", - сказав він, додавши, що "мінський протокол" змінювався принаймні тричі. "Ми не можемо імплементувати його в українське законодавство", - сказав секретар комітету.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі