Сенат США відхилив другу заявку демократів на залучення нових доказів в імпічменті Трампа

Поділитися
Сенат США відхилив другу заявку демократів на залучення нових доказів в імпічменті Трампа Дебати в Сенаті тривають © dw.com
Республіканці мають більшість у Сенаті, так і проходить голосування

Контрольований республіканцями Сенат США у вівторок, 21 січня, відхилив другу заявку демократів на отримання додаткових документів і доказів в ході судового розгляду справи про імпічмент президента Дональда Трампа. Демократи розцінили це як ознаку того, що судовий процес може продовжитися на користь Трампа.

Сенатори проголосували 53 голосами проти 47 і заблокували пропозицію лідера демократів Чака Шумеру про розгляд у суді записів Держдепартаменту та документів, пов'язаних з відносинами Трампа з Україною. Різниці в голосах цілком вистачило на те, щоб відмовити в надсиланні повістки з цього питання, передає Reuters.

З включенням телекамер обидві сторони - республіканці і демократи - почали сваритися через запропонованиі лідером більшості в Сенаті, республіканцем Мітчем Макконнеллом, правил суду.

Адвокат Білого дому Пет Чиполлоне, який очолює захист Трампа, сказав, що демократи не виконали стандарти імпічменту, вказані в Конституції США.

"Єдиним висновком буде те, що президент не зробив абсолютно нічого поганого", - сказав Чиполлоне, виступаючи в підтримку пропозиції Макконнелла прийняти рішення про те, чи дозволяти виклик нових свідків і надання документів пізніше в ході судового розгляду.

Представник Демократичної партії Адам Шифф підсумував звинувачення проти Трампа і заявив, що президент здійснив "конституційний проступок, який виправдовує імпічмент", і зазначив, що необхідні додаткові свідчення, щоб продемонструвати весь масштаб неправомірних дій президента і оточуючих його людей. Демократи хочуть, щоб ряд нинішніх і колишніх чиновників адміністрації Трампа, включаючи колишнього радника Трампа з національної безпеки Джона Болтона, дали свідчення.

"Незважаючи на всі обзивання і зняття відбитків пальців у адвоката президента, ми не почули жодного аргументу по суті питання про те, чому не повинно бути документів і свідків, які ми запитували в цьому процесі", - сказав Шумер.

Сенатори-республіканці не виключають можливості отримання додаткових свідчень і доказів, причому, ймовірні голоси можуть бути отримані пізніше в ході судового розгляду після декількох днів відкритих дебатів і питань сенаторів.

У понеділок Макконнелл оприлюднив план потенційно швидкого судового розгляду без нових свідчень чи доказів. Прокурорам-демократам і адвокатам Трампа знадобилося б 48 годин, рівномірно розподілених, щоб представити свої аргументи протягом чотирьох днів. Однак план був змінений, і сторонам нададуть по три дні для викладу аргументів. При цьому реєструються тільки вже наявні документи та свідчення свідків.

Демократи стверджують, що запропоновані правила суду спрямовані саме на те, щоб не дати стороні, що звинувачує, можливості надати додаткові докази.

При цьому глава Сенату неодноразово стверджував, що використовуватиме ті ж правила, які застосовувалися при імпічменті демократа Білла Клінтона в 1999 році. Тоді вони дозволили при доведених звинуваченнях залишити президента на його посаді.

Нагадаємо, 16 січня в Сенаті США офіційно почався судовий розгляд за звинуваченням щодо Трампа, які передала Палата представників. Верховний суддя вже склав присягу.

Приводом для розглядів стала інформація про те, що американський лідер чинив тиск на президента України Володимира Зеленського, вимагаючи розпочати розслідування щодо сина колишнього віце-президента США Джо Байдена в обмін на розморожування військової допомоги.

Докладніше про імпічмент, мету республіканців і демократів, а також про те, яке відношення американські міжпартійні розбори мають до України, читайте у матеріалі Олександра Хари "Полювання "слонів" на "ослів" в українському сафарі" і "Конституційні баталії за "Білий дім" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі