Сенатори тиснуть на Трампа, щоб він допоміг Україні боротися з Росією – Politico

Поділитися
Сенатори тиснуть на Трампа, щоб він допоміг Україні боротися з Росією – Politico
Група республіканців і демократів об'єднала свої зусилля і висловила стурбованість через припинення виділення фінансової допомоги Україні.

Двопартійна група сенаторів закликає адміністрацію президента США Дональда Трампа виділити кошти для України, призначені, щоб тримати Росію в страху. У листі, направленому у вівторок виконуючому обов'язки глави апарату Білого дому Міку Малвані сенатська група по Україні з трьох демократів і двох республіканців назвала кошти "життєво важливими для довгострокової життєздатності українських військових", пише журнал Politico.

Автори відзначають, що фінансова допомога, яка допомогла Україні придбати зброю, була припинена в останні тижні з невідомих причин. Чиновники Білого дому заявили, що просто розглядають питання, щоб переконатися, що гроші витрачаються у відповідності з інтересами Америки, але колишні чиновники та фахівці з національної безпеки скептично ставляться до невиразного пояснення.

Цей крок дратує законодавців і ветеранів національної безпеки, які стверджують, що Сполучені Штати повинні взяти на себе постійне зобов'язання протистояти військовій агресії Росії в регіоні і показати, що вони підтримують Україну. Росія анексувала Крим в 2014 році.

Фінансування в сфері безпеки "допомогло Україні розвинути незалежні військові можливості і навички, необхідні для захисту від тривалих нападів Кремля на її території", - написали сенатори у своєму листі: Джин Шахін, Дік Дурбін і Річард Блюменталь, а також сенатори-республіканці Роб Портман і Рон Джонсон.

"Допомога у сфері безпеки, що фінансується США, вже допомогла переламати ситуацію в цьому конфлікті, і в майбутньому необхідно забезпечити захист суверенної території цієї молодої країни", - додали вони.

У листі цитується повідомлення POLITICO про те, що Трамп попросив свою команду з національної безпеки переглянути програму фінансування, відому як Ініціатива сприяння безпеки в Україні. За словами людини, знайомого з питанням, фінансування станом на ранок вівторка було призупинено.

"Це фінансування має вирішальне значення для довгострокової стабільності України і має постійну підтримку і схвалення Конгресу США, який виділив ці кошти", - написали сенатори. "Ми настійно закликаємо вас доручити Міністерству оборони негайно виділити ці кошти".

Високопоставлений представник адміністрації заявив у відповідь на лист сенаторів, що "президент не приховує, що мова йде про іноземну допомогу, що інтереси США за кордоном повинні бути пріоритетними". Минулого тижня міністерство оборони заявило, що підтримує пакет допомоги Україні.

Трамп неодноразово посилався на підтримку своєї адміністрації України, як у фінансовому, так і у військовому відношенні, як доказ того, що він жорстокий по відношенню до Росії. Сполучені Штати завершили постачання протитанкових ракет Javelin в Україну в травні минулого року, завершуючи продаж, схвалену Трампом у 2017 році. Протягом фінансового 2019 року законодавці виділили Україні 250 мільйонів доларів на допомогу в області безпеки, включаючи гроші на зброю, навчання, спорядження і розвідувальну підтримку. З цих коштів Конгрес виділив 50 мільйонів доларів на озброєння.

Але Трамп на зустрічі "Великої сімки" виступив за повернення Росії в цю групу і звинувачував президента Барака Обаму, а не президента Росії Володимира Путіна, в анексії Росією Криму.

Віцепрезидент Майк Пенс, зустрічаючись з президентом України Володимиром Зеленським у Польщі в неділю, публічно не говорив про те, чи планує адміністрація розморозити фінансування до закінчення строку його дії в кінці вересня. Кошти не можуть бути витрачені, поки вони знаходяться на розгляді. Спочатку це створювалося у відповідності з законодавством про оборонну політику, прийнятим в кінці 2015 року, щоб допомогти Україні боротися з проросійськими сепаратистами в Криму.

Пенс знову підтвердив підтримку США "територіальної цілісності України" і заявив, що адміністрація буде і "надалі підтримувати народ України в питаннях вашої безпеки, територіальної цілісності, включаючи законні претензії України на Крим".

Однак він не підтвердив, що утримання пакету допомоги буде знято, заявивши журналістам, що адміністрація все ще оцінює, куди направляти федеральні ресурси, резюмує видання.

Раніше повідомлялося про те, що президент США скасував поїздку до Варшави, де планував зустрітися з президентом України. Напередодні Трамп вирішив переглянути виділення Україні 250 млн доларів військової допомоги.

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон запевнив, що рішення буде прийнято найближчим часом.

Раніше Палата представників Конгресу США затвердила законопроекти про виділення бюджету американським державним структурам, в яких, серед іншого, передбачається виділення в цілому до $ 700 млн допомоги для України 2020 фінансовому році.

Чому Україна потрапила в зовнішньополітичну пастку і як їй звідти вибратися? Читайте в статті Тетяни Силіної "У позі Зю" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі