Ситуація в медіа-просторі поки що краща, ніж за часів кучмізму

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© ZN.UA
Ситуацію 2011 року в медіа-просторі навряд чи можна назвати аналогічною жорсткому регулюванню інформаційного середовища владою за часів Кучми.

Про це пишуть у своїй статті для ZN.UA Валерій Іванов (Академія української преси), Вікторія Сюмар (Інститут масової інформації), Наталія Лихачова (ГО «Телекритика»), Наталя Костенко (Інститут соціології НАН України).

Експерти бачать декілька причин, чому зараз ситуація краща, ніж за часів кучмізму.

«По-перше, влада не має досить великої професійної пропагандистської машини, здатної випрацьовувати зміст і нав’язувати виключно свій дискурс. По-друге, зоною відносної свободи лишаються друковані ЗМІ. По-третє, достатньої ваги набирають інтернет-канали, з яких інформацію отримують ті, хто ухвалює рішення», - наголошують автори статті.

«Проте очевидно, що, замість інформування та роз’яснення власних дій, публічної дискусії з приводу актуальних проблем, влада вибрала стратегію відмежування від критики та замовчування суспільно важливої інформації, перетворення ЗМІ у типово розважальний продукт», - впевнені експерти.

Проте, на думку авторів статті, такий підхід для влади може бути «ефективним» лише у короткочасної перспективи.

«У більш тривалій перспективі така політика призведе до цілком очікуваних результатів - зниження довіри суспільства до традиційних ЗМІ, зниження їх рейтингів, відпливу значної частини аудиторії в інтернет, перетворення інтернет-видань та соціальних мереж на основне джерело інформації і поступове відмирання журналістики як професії», - йдеться в статті.

«Тут не буде переможців, бо втратять усі. Влада втратить важливий індикатор суспільних настроїв та проблем, суспільство - якісну інформацію та можливість побачити критичний погляд, зрозуміти суть подій та процесів і зробити висновки й усвідомлений вибір, а журналісти втратять не лише аудиторію - вони втратять професію. І це потрібно розуміти, приймаючи нинішні правила нав’язаної гри», - констатують експерти.

Детальніше читайте в матеріалі «Курс на стерильність» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі