США відмовилися видати візу екс-президенту Ємену

Поділитися
© mistika.ucoz.com
США відмовилися видати в'їзну візу "почесному президенту" Ємену Алі Абдаллі Салеху, передає в середу арабський новинний сайт "Ар-Рай аль-Арабі" з посиланням на джерело в керівній єменській партії "Загальний народний конгрес" (ЗНК).

Як повідомляли раніше ЗМІ, Салех після підписання в Ер-Ріяді 23 листопада плану Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ) з врегулювання кризи в Ємені планував одразу вирушити з Саудівської Аравії в США для проходження курсу лікування. Проте несподівано для всіх через три дні він повернувся в Сану, ніяк не пояснивши зміну своїх планів.

За інформацією джерела у ЗНК, Вашингтон у відповідь на прохання Салеха про видачу візи зажадав від нього здійснення "практичних кроків з передачі влади, згідно з угодою про реалізацію мирної ініціативи РСАДПЗ". Лише після виконання цієї умови Салехом йому можна буде ставити питання про отримання в'їзної візи США, відзначає "Ар-Рай аль-Арабі".

Угода про механізм реалізації плану РСАДПЗ передбачає графік виконання його пунктів протягом 90-денного перехідного періоду.

Відповідно до цієї угоди, передача президентом Салехом всіх владних повноважень віце-президенту Абд Раббо Хаді відбувається одразу ж після підписання мирного плану РСАДПЗ. Алі Абдалла Салех до обрання нового президента збереже за собою звання "почесного президента", але без володіння будь-яких владних повноважень. Віце-президент Ємену Абд Раббо Хаді, прийнявши владу від Салеха, зобов'язується забезпечити формування уряду національної єдності і проведення президентських виборів протягом 90 днів.

У кінці листопада віце-президент призначив главу опозиційної Національної ради країни Мохаммеда Басіндву виконуючим обов'язки прем'єр-міністра країни і оголосив про проведення президентських виборів 21 лютого 2012 року. У свою чергу, Басіндва оголосив 7 грудня про формування уряду, в якому половина міністрів буде представляти опозицію, а іншу половину складуть прихильники Салеха.

Антиурядові виступи з вимогою відставки президента Салеха, який перебував при владі близько 33 років, тривали в Ємені з початку лютого. За даними західних ЗМІ, за час народних заворушень у країні загинули сотні людей, тисячі були поранені.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі