Суд розглянув два позови проти ЦВК за підсумками виборів

Поділитися
Суд розглянув два позови проти ЦВК за підсумками виборів ЦВК оголосила результати виборів у відведений законом термін
Усього проти ЦВК у період передвиборчої кампанії було подано 59 позовів.

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук повідомила про те, що Київський апеляційний суд розглянув два позови, поданих щодо затримки оголошення офіційних результатів виборів президента України на підставі електронних протоколів. Про це вона повідомила під час засідання Комісії у вівторок, 30 квітня.

Сліпачук зазначила, що суд залишив обидва позови без задоволення, зазначивши, що ЦВК діє в рамках відведених законом. Позивачі не подавали апеляції на рішення суду, що в свою чергу не створювало перешкод для оголошення результатів виборів 30 квітня.

"Були два позови. Обидва стосувалися бездіяльності Центральної виборчої комісії щодо непідбиття підсумків голосування на підставі отриманих даних електронним шляхом, що не є відповідно до закону підставою для ЦВК для підбиття (підсумків - ред.) голосування. Тому що підсумки підбиваються тільки на підставі оригіналів протоколів, які ми отримали", - розповіла Сліпачук.

За даними міжнародних спостерігачів, проти ЦВК і кандидатів у президенти між першим і другим туром виборів було подано в адміністративний суд 11 позовів. ЦВК отримала сім скарг у період другого туру.

Перед першим туром президентських виборів ЦВК прийняла участь у 59 судових розглядах, у 28 позовах проти ЦВК було відмовлено і лише три - задоволені.

Читайте також: Вибори в Індонезії: кількість померлих від перевтоми досягла майже 300 людей

30 квітня ЦВК оголосила Володимира Зеленського шостим президентом України. Так, шоумен Володимир Зеленський отримав 73,22% голосів (понад 13,5 млн виборців), чинний глава держави Петро Порошенко – 24,45% (понад 4,5 млн). 3 травня результати будуть опубліковані в газетах "Урядовий кур'єр" і "Голос України". Законом відведено 30 днів на підготовку до інавгурації нового президента з моменту публікації. Таким чином інавгурація Зеленського відбудеться 3-4 червня.

Детальніше про передвиборчу кампанію і перемогу Зеленського читайте в матеріалі Олександра Макарова "Солодке, гірке, зелене" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі