Т.в.о. голови СБУ Баканов після призначення отримав звання лейтенанта

Поділитися
Т.в.о. голови СБУ Баканов після призначення отримав звання лейтенанта © прес-служба Володимира Зеленського
Якщо головою СБУ може бути цивільний, то заступник повинен мати звання.

Тимчасово виконуючий обов'язки голови Служби безпеки України, перший заступник голови СБУ і друг дитинства президента Іван Баканов отримав звання лейтенанта, щоб мати доступ до важливої та секретної інформації після його призначення в СБУ. Про це на брифінгу у вівторок повідомила прес-секретар президента України Юлія Мендель.

"Насправді звання лейтенанта не дає абсолютно ніяких кар'єрних преференцій. Воно потрібно для того, щоб ця людина в правоохоронних органах мала доступ до інформації, секретної інформації. І цим пояснюється звання лейтенанта. Це не високе звання, і воно ніяк не вплине ні на його (Івана Баканова – ред.) доходи, ні на його кар'єрне зростання. Це звання має у нього бути, щоб він мав доступ до необхідної інформації", - відповіла вона на питання журналістів.

У свою чергу заступник глави адміністрації президента України Руслан Рябошапка зазначив, що питання не в тому, яке звання отримав Баканов, оскільки у багатьох спецслужбах успішними керівниками були люди, які є цивільними.

"І, можливо, цей експеримент буде для нас вдалим, коли людина не із системи, незашорена догматичними уявленнями про те, як повинна функціонувати спецслужба, буде здатна нарешті зробити реформу спеціальної служби. Тому що до цього практично всі керівники, напевно, крім Хорошковського (очолював СБУ з березня 2010 по січень 2012 року), були спецслужбовцями, умовно кажучи, і, на жаль, спецслужба досі не реформована", - заявив він.

Зазначимо, що відповідно до законодавства головою СБУ може бути цивільна особа, однак посаду заступника може обіймати людина, яка має звання.

Нагадаємо, 21 травня першим заступником голови СБУ Зеленський призначив Івана Баканова – главу партії "Слуга народу", юриста "Кварталу 95" і свого друга дитинства.

З 29 травня Баканов є т.в.о. голови СБУ, оскільки глава спецслужби Василь Грицак пішов у відпустку.

6 червня Верховна Рада відмовилася відправити у відставку главу Служби безпеки України Василя Грицака за поданням президента Зеленського. Президент має намір внести нове подання на звільнення Грицака.

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі