У Генпрокуратурі відповіли, скільки громадян екстрадовано з України і в Україну

Поділитися
У Генпрокуратурі відповіли, скільки громадян екстрадовано з України і в Україну Договори про взаємну правову допомогу обов'язкові до виконання © slovoidilo.ua
Договір про взаємну правову допомогу у кримінальних справах перетворює екстрадицію злочинців з права на обов'язок держави-підписанта.

Починаючи з минулого року Україна видала іноземним державам понад 70 осіб. У свою чергу Генеральна прокуратура направляля аналогічні запити в органи інших держав.

Генеральна прокуратура України з початку 2018 року за станом на травень поточного року направила в компетентні органи іноземних держав понад 160 запитів про видачу громадян. Про це повідомили в прес-службі Генеральної прокуратури України у відповідь на інформаційний запит УНН.

"Згідно зі звітами про роботу прокурора за січень-грудень 2018 року Генеральною прокуратурою України до компетентних органів іноземних держав направлено 127 запитів про видачу осіб і отримано 137 таких запитів", - відзначили в прес-службі.

За інформацією ГПУ, у поточному році Генеральною прокуратурою в компетентні органи іноземних держав було направлено 35 запитів про видачу осіб і отримано 49 таких запитів.

"У 2018 році в Україну передано 39 запрошуваних осіб, у поточному 2019 року - 18 осіб. У 2018 році з України компетентним органам іноземних держав передано 51 людину, в поточному 2019 році - 22 ", - повідомили в Генпрокуратурі.

У той же час в ГПУ не надали інформацію щодо громадянства зазначених осіб або країн, в які вони були передані.

Зазначимо, двосторонній Договір про взаємну правову допомогу у кримінальних справах перетворює екстрадицію злочинців з права на обов'язок держави-підписанта (за відсутності умов, за якими видача злочинця за запитом іншої держави не може бути здійснена).

Зокрема, екстрадиції особи можуть завадити тяжка хвороба, отримання нею статусу біженця або політичного притулку в країні, відсутність у законодавстві запитуваної сторони кримінального покарання за діяння, що інкриміновані особі, або збіг строків давності, відсутність міжнародно-правової норми, що зобов'язує запитувану сторону видати особу.

У більшості країн світу, зокрема в Україні, законодавчо заборонена видача своїх громадян. Тож особи з громадянством або підданством запитуваної сторони також не можуть бути екстраговані за запитом іншої. Цією нормою часто й густо користується Росія, яка відмовляє Україні в екстрадиції екс-"беркутівців" та осіб, причетних до тяжких злочинів проти територіальної цілісності й суверенітету держави.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі