У Конгресі США вимагають оприлюднити стенограму телефонної розмови Зеленського та Трампа

Поділитися
У Конгресі США вимагають оприлюднити стенограму телефонної розмови Зеленського та Трампа Україну намагаються втягнути у внутрішні проблеми іншої країни
Скандал в США з цими телефонними переговорами поставив Україну в складне становище

У США все більше розгорається скандал, пов'язаний з телефонною розмовою президента Зеленського та Трампа. Деякі члени конгресу вважають, що розмову треба обов'язково оприлюднити (цього ж вимагав і Джо Байден) і, якщо там виявиться те, в чому запідозрили Трампа - використання ваги міжнародної політики США у власних вузьких інтересах, - президентові Трампу слід оголосити імпічмент.

Конгресмени США звернулися до адміністрації президента Дональда Трампа з вимогою надати стенограму розмови між Трампом і президентом України Володимиром Зеленським. Розмова відбулася 25 липня і, за припущенням ЗМІ, під час розмови президент Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії США і колишнього віце-президента США Джо Байдена.

З вимогою надати доступ до повної стенограмі розмови двох президентів виступив Комітет з розвідки Палати представників. З подібною вимогою до Білого дому звернулася і співголова групи підтримки України в Конгресі конгресвумен Марсі Каптур, повідомляє Голос Америки.

"Сьогодні преса вказує, що скарга подана представником розвідки, в рамках захисту викривачів порушень щодо можливого порушення президентом Трампом основ національної безпеки, може стосуватися України", - йдеться в заяві Каптур.

Каптур приєдналася до вимог розкрити деталі скарги а також оприлюднити стенограму розмови президентів і закликала спікера і лідера меншості зробити всі дії, передбачені наглядовими повноваженнями Конгресу, щоб одержати відповідні документи та необхідні свідчення і встановити факти і обставини".

"Після історичних виборів в Україні та продовження демократичної боротьби, народ України заслуговує на нашу повну підтримку", - зазначила Каптур .

Учасниця президентської гонки конгресвумен Елізабет Уоррен закликала до початку імпічменту президента.

Скандал між Білим домом і Конгресом розгорівся після того, як в ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що представник розвідки США, в рамках програми захисту викривачів порушень, надав записку генеральному інспектору в якій говорилося, що президент Трамп "пообіцяв" щось лідеру іноземної держави , керуючись власними політичними інтересами. ЗМІ пов'язали це з можливою розмовою Трампа з президентом України Володимиром Зеленським.

Трамп відкинув звинувачення і назвав цю інформацію "смішною історією".

"Це небезсторонній інформатор, - наголосив президент США. - У нього навіть не мало бути цієї інформації. В мене було багато розмов із закордонними лідерами. Вони завжди доречні. На найвищому рівні завжди доречні. Я борюся за цю країну. Це ще одне політичне замовлення. І хтось має подивитися на заяви Байдена, де він говорить про мільярди доларів, які він не дає певній країні, поки певного прокурора не усунуть від справи. Ось що треба розслідувати. Але ви не будете тому, що він демократ. Я не хочу говорити про жодні розмови, крім того, щоб сказати: "чудова розмова, абсолютно доречна, кращої і бути не могло".

Три комітети Палати представників США, за повідомленнями ЗМІ, наразі розслідують, чи Трамп та його особистий юрист Руді Джуліані зловживали апаратом зовнішньої політики США з політичною метою.

Читайте також: Байден вимагає від Трампа опублікувати розшифровку розмови з Зеленським

20 вересня стало відомо, що один з інформаторів американської розвідки подав скаргу на Трампа через вчинення їм тиску на президента іншої країни. Мова, судячи з усього, йшла про Україну, оскільки за два з половиною тижні до подачі скарги Трамп розмовляв з президентом України Володимиром Зеленським. Тривогу інформатора викликала якась серйозна "обіцянка", дана Трампом.

Донос неназваного американського розвідника вже призвів до жорсткої конфронтації частини Конгресу і Білого дому: контрольована демократами Палата представників та сенатори-демократи вимагають показати громадськості текст доносу, у той час, як адміністрація Трампа категорично відмовляється це робити і офіційно заборонила передавати текст конгресменам. Сам Трамп заперечує всі звинувачення і вже назвав дії демократів "харрасментом" (домаганням) на адресу президента держави.

Як повідомляло DT.UA, оточення президента США Дональда Трампа цікавлять напрацювання Генпрокуратури у справі Burisma, у наглядову раду якої входив син Джо Байдена, одного з можливих основних опонентів Трампа на виборах президента 2020 року. Власник Burisma Микола Злочевський обіймав посаду міністра екології за часів Януковича з липня 2010 року до квітня 2012 року. Наприкінці 2014 року Злочевський залишив Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

Детальніше про розвиток відносин президента Зеленського з керівництвом США і Росії читайте в статті головного редактора "Дзеркало тижня. Україна" Юлії Мостової "Квартал чорних лебедів".

Поділитися
Дивіться спецтему: Імпічмент Трампа
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі