У парламенті з'явився законопроєкт про спрощення формування громад

Поділитися
У парламенті з'явився законопроєкт про спрощення формування громад
Із завершення процесу формування об'єднаних територіальних громад пов'язане проведення місцевих виборів.

Проєкт закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад" (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад АР Крим, областей), з'явився на сайті Верховної Ради.

У пояснювальній записці до законопроєкту вказано, що його метою є "активізація та упорядкування процесу формування спроможних територіальних громад". Із завершення децентралізації та процесу формування об'єднаних територіальних громад пов'язане проведення місцевих виборів, вони мають відбутися восени 2020 року. Однак у "Слузі народу" хочуть провести їх якнайшвидше.

Проєктом пропонується доповнити ч.1 статті 4 закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад" новим пунктом з переліком умов формування ОТГ, який повинен містити вимогу щодо здійснення цього процесу відповідно до перспективних планів формування територій громад АР Крим та областей.

"Внаслідок ігнорування критеріїв формування спроможних територіальних громад, обласними радами схвалюються перспективні плани формування територій громад, якими передбачається можливість утворення об'єднаних територіальних громад, що нездатні надавати жителям якісні й доступні публічні та інші послуги… Станом на вересень 2019 року тільки 87,6% території України покрито перспективними планами формування територій громад областей, які в більшості випадків неповністю враховують Методику формування", - йдеться у записці.

У ній також наголошується на тому, що поширеними залишаються випадки створення громад з адмінцентрами або складом, які не відповідають Методиці формування спроможних територіальних громад і перспективному плану.

"Бюджети таких об'єднаних територіальних громад залишаються дотаційними, що значною мірою обмежує можливості відповідних органів місцевого самоврядування в повній мірі реалізовувати покладені на них повноваження", - наголошується в документі.

У проєкті закону також пропонується викласти в новій редакції ч.3 статті 11 закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад", яка стосується складання перспективних планів формування ОТГ у нині анексованому Росією Криму.

Нагадаємо, 2 вересня на зустрічі з керівництвом Верховної Ради, Кабінету міністрів і правоохоронних органів президент Володимир Зеленський окреслив першочергові завдання децентралізації.

Раніше у команді Зеленського анонсували проведення адміністративної реформи, щоб розширити повноваження влади місцевого рівня.

Докладніше про проблеми децентралізації читайте в матеріалі Інни Ведерникової "Автор реформи децентралізації Анатолій Ткачук: Зараз не можна змінювати Конституцію. Посилимо регіони - втратимо країну"" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі