У Раді навряд чи встигнуть ухвалити закон про теледебати до другого туру виборів - Сюмар

Поділитися
У Раді навряд чи встигнуть ухвалити закон про теледебати до другого туру виборів - Сюмар За словами Сюмар, виборче законодавство не змінюють за пів року до виборів
Наступного тижня депутати продовжать розглядати поправки до законопроекту про мову.

На думку глави комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар, до другого туру президентських виборів депутати не встигнуть ухвалити законопроект про обов'язкове проведення теледебатів між кандидатами в президенти. Законопроектом передбачено зняття з реєстрації кандидатів, які відмовляються брати участь в дебатах.

"Швидше за все, обов'язкові дебати мають шанс бути прийнятими за підсумками цієї кампанії, але вже після виборів", - повідомила Сюмар в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Вона додала, що документ ще мають розглянути в комітеті з питань правової політики. За словами Сюмар, є питання щодо того, чи вдасться зібрати кворум у міжвиборчий період.

Глава комітету підкреслила, що до четверга, 11 квітня, в парламенті затягнеться розгляд поправок до другого читання законопроекту про мову, до якого Верховна Рада приступила 28 лютого. При цьому Сюмар зазначила, що деякий час займе узгодження ряду позицій щодо мовного законопроекту.

"Чи можна змінювати правила гри під час самої гри? Я є прихильником обов'язкових дебатів і сама подавала відповідні правки до Виборчого кодексу. Країна повинна чути програмні позиції кандидатів. Але виборче законодавство не змінюють за півроку до виборів. І це теж правило", - додала Сюмар.

Раніше перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко та народна депутатка з фракції "Блок Петра Порошенка" Марія Іонова зареєстрували проект закону (№10168) про внесення змін до закону про вибори президента України щодо обов'язковості теледебатів у разі призначення повторного голосування.

Згідно із запропонованими змінами, виборчий процес може включати проведення обов'язкових теледебатів.

Якщо один з кандидатів в президенти, включений до бюлетеня для повторного голосування, відмовляється від участі в таких дебатах або в разі "неможливості його участі в них", Центрвиборчком повинен прийняти рішення про скасування реєстрації цього кандидата. При цьому виділене йому час на теледебатах надають іншому кандидату для проведення передвиборної агітації.

У неділю, 31 березня, відбувся перший тур виборів президента України. Для голосування на 199 територіальних округах в Україні і одному закордонному були відкриті майже 30 тисяч виборчих дільниць. Явка виборців склала 63,48%, у виборах взяли участь майже 19 мільйонів українців. На пост глави держави претендували 39 кандидатів.

Жоден з кандидатів не зміг заручитися підтримкою абсолютної більшості виборців. За підсумками обробки ЦВК 99,86% протоколів, Володимир Зеленський отримав 30,23%, а Петро Порошенко - 15,95% голосів.

Другий тур президентських виборів відбудеться 21 квітня.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі