У своїй історії Україна мінімум двічі відсунула світ від обриву – Пінчук

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
У своїй історії Україна мінімум двічі відсунула світ від обриву – Пінчук Будапештський меморандум був забутий разом з тим, що Україна добровільно відмовилася від ядерної зброї
Проте світ навіть не сказав Україні елементарного "спасибі", не кажучи вже про щось більш вагоме.

Один з найбільших світових страхів сьогодні – це ядерна загроза: атомна війна, безпека ядерних об'єктів, проблема розповсюдження ядерної зброї. На відміну від багатьох інших ядерна загроза, особливо повномасштабна війна, може покласти край існуванню людства, як біологічного виду взагалі. І ось тут Україна вже мінімум двічі відсувала весь світ від обриву – а світ навіть не вважав за потрібне подякувати її за це, пише бізнесмен, засновник Ялтинської Європейської Стратегії (YES) Віктор Пінчук у своєму матеріалі для DT.UA.

"1994-го ми відмовилися від ядерної зброї, 2000-го зупинили генеруючі блоки Чорнобиля. Причому ми вкрай потребували і оборони, й енергії, і робити так ні перед ким не були зобов'язані. Це був приклад відповідальності й візіонерства. Я вважаю, що обидва ці вчинки заслуговували на Нобелівську премію миру, але світ навіть не сказав нам "спасибі". Усе сприйняли як належне й забули. Причому забули разом із гарантіями Будапештського меморандуму", – зазначає він.

Щоравда, додає він, справа тут зовсім не у невдячності західного світу, а в тому, що Україні не вдалося повністю розповісти про важливість того, на що вона пішла. В майбутньому допускати повторення такої ситуації не можна.

"Це має бути уроком. Треба вміти вмонтовувати себе в глобальну комунікацію. Ми довго втрачали можливості сказати про себе справді важливе. Більше цього допускати не можна. Нині ми стаємо однією з найбільш динамічних і відкритих, креативних і демократичних країн. Україна воює, захищаючи західні цінності й принципи. Ми даємо західному світу принаймні не менше, ніж отримуємо. Але багато хто там бачить тільки старі стереотипи. Потрібен альтернативний український наратив. Не про сумне, а про круте. Світ повинен бачити не тільки молодого і яскравого президента, а й молоду і яскраву країну за ним", – пише Пінчук.

Детальніше про проблеми інтеграції України в існуючу реальність, шанси країни стати гідним членом світового співтовариства і про те, що Україна в змозі запропонувати світу читайте в матеріалі Віктора Пінчука "Замітки про вступні членські внески" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі