У Тристоронній контактній групі спрогнозували строки перегляду "Мінська"

Поділитися
У Тристоронній контактній групі спрогнозували строки перегляду "Мінська" Резніков впевнений - ТКГ впорається до наступного саміту нормандської четвірки © Ірина Геращенко/Facebook
Зміни до угод встигнуть підготувати до березня наступного року.

Тристороння контактна група з врегулювання ситуації в Донбасі встигне підготувати зміни до Мінських угод до наступного нормандського саміту, який заплановано на березень 2020 року, розповів представник України у політичній підгрупі ТКГ Олексій Резніков.

"Ми точно напишемо ці пропозиції (до наступного саміту – ред.), вони навіть були в ініціативах президента готові. Але за тих чотири місяці наші очікування, що навіть ті домашні завдання, про які домовилися сторони.., можна зробити до березня", - зазначив він в етері програми "Нині вже" на "Громадському".

Представник України на переговорах у Мінську переконаний, що чинні угоди потрібно переглянути, аби вони почали працювати. Підготовлену редакцію угод обговорять з політичними радниками та міністрами закордонних справ нормандської четвірки.

Попри те, що конкретні зміни не наводяться, можна припустити, що йдеться про порядок виконання пунктів угод.

Україна наполягає: спочатку безпековий блок, припинення вогню і повернення контролю над окупованою РФ ділянкою українсько-російського кордону. Росія ж ставить на перше місце політичний блок – амністію для бойовиків і проведення виборів, а потім повернення Україні контролю над кордоном.

На саміті в Парижі канцлерка Німеччини Ангела Меркель підтримала пропозиції президента України Володимира Зеленського щодо зміни Мінських домовленостей.

"Є питання, цей документ скам'янілий чи його можна змінювати. Адже є певні пропозиції президента Зеленського щодо його зміни... Ми сподіваємося, що цей документ знову буде гнучким, і він оживе", - сказала вона.

Своєю чергою президент Росії Володимир Путін продовжив наполягати на першочерговому виконанні політичного блоку: "Дійсно, угоди мають ту чи іншу гнучкість, але є речі, які прописані прямо, і з ними важко сперечатися".

Як повідомлялося, 9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі.

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ та продовження розмінування.

Наступна зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Росії запланована на березень 2020 року. За цей час політичні радники лідерів нормандської четвірки повинні узгодити кроки з імплементації політичних заходів: прийняття закону про особливий порядок самоврядування ОРДЛО на постійній основі, інкорпорації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство та підготовки місцевих виборів.

Більше про саміт – у спецтемі DT.UA "Саміт Нормандської четвірки".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі