У Єврокомісії сподіваються, що Україна врахує висновки "Венеціанки" щодо судової реформи

Поділитися
Судова реформа викликає занепокоєння у Європейського союзу й інших країн.

В Європейській комісії очікують, що Україна врахує висновки Венеціанської комісії і поради представництва Євросоюзу щодо закону про судову реформу. Спецпредставник президента Єврокомісії по Україні Ельмар Брок сподівається, що влада змінить цей закон.

В інтерв'ю "Європейській правді" Брок сказав про те, що судова реформа викликає занепокоєння не тільки у Європейського союзу, але й у Канади, а також загалом країн G7.

"Позиція Венеціанської комісії вкрай важлива для нас. Євросоюз їй довіряє, і ми розраховуємо, що Україна обговорить з ними ці рекомендації і, якщо ті будуть затверджені, змінить закон", - сказав він.

Брок також розраховує, що будуть враховані і поради, які обговорювалися з представництвом Євросоюзу в Україні.

16 жовтня Верховна Рада підтримала у другому читанні президентський законопроект №1008. При цьому депутати проігнорували заяви західних послів і генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич, які жорстко розкритикували окремі положення законопроєкту.

Дипломати вказали на безглуздість і неефективність скорочення з 200 до 100 суддів Верховного суду, розпуску діючого складу і повторного набору ВСУ. А також на необґрунтованість підпорядкування Вищої кваліфікаційної комісії суддів нереформованій Вищій раді правосуддя. Проєкт Зеленського також передбачає розпуск ВККС і скорочення її членів з 16 до 12. Рада Європи висловила готовність допомогти Україні в реформуванні судової системи.

4 листопада Зеленський підписав закон, незважаючи на критику Ради Європи та ЄС.

11 листопада в Києв прилетіли члени Венеціанської комісії, щоб дати оцінку судовій реформі Зеленського.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі