У КОЖНУ ВіЙСЬКОВУ ЧАСТИНУ — ПОСіБНИК З БУХОБЛіКУ

Поділитися
Інна ЛЕВЕНЕЦЬ «Міністерству оборони України на постійну добре оплачувану роботу потрібні досвідчені бухгалтери»...
Інна ЛЕВЕНЕЦЬ

«Міністерству оборони України на постійну добре оплачувану роботу потрібні досвідчені бухгалтери». Таке оголошення могло б з’явитися в газетних рубриках «Пропонуємо роботу». Треба сказати, що вимоги до можливих кандидатів на такі престижні місця були б досить високими, оскільки Міноборони збирається передати кермо фінансового управління військової сфери з рук начфінів у руки бухгалтерів.

У зв’язку з запровадженням з 1 січня 2001 року єдиної системи бухгалтерського обліку в Міністерстві оборони очікуються великі зміни. Буде докорінно перебудовано всю відпрацьовану десятиліттями структуру фінансових служб і відділів Збройних Сил України. Начальник головного фінансового управління міністерства, генерал-лейтенант Іван Марко чудово розуміє, що перейти від фінансового обліку, що застосовувався лише у військовій сфері, на бухгалтерський буде складно. І основна проблема, з якою стикнуться військові під час впровадження бухобліку, — брак фахівців. Донині військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка готує начальників фінансових служб і відділів за старою схемою, себто навчає не бухгалтерського, а фінансового обліку. Природно, найближчим часом усе зміниться, у вузі особливу увагу приділятимуть вивченню бухгалтерських премудростей. А як же бути із сьогоднішніми випускниками вузу та із завзятими фінансистами, що погано знаються на бухгалтерській справі?

«Вихід з такої непростої ситуації ми вже знайшли, — каже головний бухгалтер головного фінансового управління Міноборони України полковник Сергій Винник. — З 1 вересня цього року будемо навчати військових фінансистів ведення бухгалтерського обліку. Поки що не вдаючись до високих матерій. Відразу розпочнемо з азів і з дуже важливих для майбутніх фахівців практичних занять».

До речі, нову назву посади начальників фінслужб і відділів Збройних Сил поки не затверджено. Мабуть, новоспечені фахівці називатимуться «помічник командира — головний бухгалтер військової частини». Кількість слів у такій довгій назві посади, очевидно, прямо вплине і на статус, і на обсяг обов’язків колишніх начфінів. Порівняно з колишніми роками начальники військових фінансових структур будуть завантажені втричі більше, ніж у минулі роки. У зв’язку з переходом на бухоблік через головного бухгалтера проходитиме весь рух грошових і матеріальних коштів військових частин, тоді як сьогодні завдання начфіна набагато простіше — він відповідає тільки за фінансове забезпечення.

У головному фінансовому управлінні прогнозують, що за два-три роки Збройні Сили України підвищать до необхідного рівня своє бухгалтерське забезпечення. А поки необхідно провести відповідні штатні зміни, відпрацювати програмне забезпечення з бухобліку, зрештою, закупити в усі військові частини країни дотепер дивовижні для більшості машини — комп’ютери... До 1 вересня ц.р. усі командири, начальники військових частин, військово-навчальних закладів, установ і організацій зобов’язані доповісти міністрові оборони про проведення оцінки матеріальних коштів у вартісному вираженні. Без цієї оцінки впровадити бухоблік у Збройних Силах неможливо.

Що з цього вийде, побачимо на початку нового року. Принаймні начфіни вже знають, що в подарунок під ялинку отримають від держави стоси посібників з бухобліку.

ІІ
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі