Угорщина своїм законом про громадянство не має наміру нашкодити Україні

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Угорщина законом про громадянство не має наміру нашкодити жодному зі своїх партнерів.

Про це в інтерв'ю «Дзеркалу тижня. Україна» заявив посол Угорщини в Україні Міхаль Баєр.

«Наш новий парламент схвалив три поправки до угорського закону про громадянство. Звертаю увагу: це не новий закон, а старий. До нього просто було внесено поправки про пільгову форму надання угорського громадянства певним фізичним особам. Причому Угорщина не роздає громадянство, а цей процес має бути розпочато з ініціативи цієї фізичної особи. Є певні умови, які клопатьник повинен виконати», - сказав посол.

Він зазначив, що закон не має на меті зашкодити комусь із партнерів. «Він (закон) охоплює певну групу фізичних осіб, які проживають і в сусідніх з нами країнах, і в інших державах світу - від США до Австралії, від Південної Африки до Швеції. Ми ніде не ведемо ніякої кампанії, що закликає людей просити угорського громадянства», - сказав посол.

Дипломат підкреслив, що у виконанні цього закону Угорщина керується однозначним принципом: він не має екстратериторіального ефекту. «І коли людина перебуває на території тієї країни, чиїм громадянином вона є, то на неї поширюються закони саме цієї країни. Думаю, що угорський закон виконується дуже «ніжно». І особливих проблем ніде не виникає. Хочу ще підкреслити: ми вважаємо всіх фізичних осіб, які мають право і можуть подати таку заяву, дорослими людьми, які зобов'язані знати закони своєї батьківщини і повинні самі вирішити, чи скористатися їм правом, наданим угорським законом, на отримання угорського громадянства», - зазначив М.Баєр.

Він заявив, що в даному питанні політика уряду Угорщини завжди була однозначною: країна несе відповідальність за угорців, які проживають за кордоном, які хочуть зберегти свою ідентичність, рідну мову та зв'язки з родинами. «Але ми завжди виступали за те, щоб вони залишалися на своїй батьківщині, там знайшли своє благополуччя і там зберігали свою угорську ідентичність і рідну мову. Ми ніколи не заохочували як переселення етнічних угорців на територію Угорщини, так і сепаратистські тенденції в сусідніх країнах, де угорці проживають компактно», - підкреслив посол.

Коментуючи заяви деяких українських політиків про те, що, що угорський закон про громадянство є загрозою для національної безпеки України, М.Баєр сказав: «Я розумію, що деякі політики звертають увагу на це питання і що певні політичні сили (не тільки в Україні, але і в інших країнах) бажають його використовувати. Але думаю, якщо у вас є питання стосовно національної безпеки у зв'язку з подвійним громадянством, то основним джерелом цієї проблеми є не Угорщина».

Посол підкреслив також, що поки дуже мало українців звернулося за угорським громадянством.

«Ми не збираємо дані про те, скільки людей цікавиться цією можливістю, оскільки це питання особистого характеру. Можу тільки сказати, що якогось буму ми не спостерігаємо, і, наскільки я знаю, поки що дуже мало українців звернулося за угорським громадянством», - резюмував він.

Детальніше читайте в інтерв'ю з М.Баєром у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі