Україна та ЄС підписали угоду про спрощення видачі віз для деяких категорій українців

Поділитися
Київ і Брюссель підписали документ, який розширює існуючий спрощений порядок видачі віз. В перелік «пільгових» категорій, які зможуть отримувати безкоштовні довгострокові візи за спрощеною процедурою, увійшли журналісти, громадські активісти та українці, родичі яких живуть в ЄС. Крім того, термін дії багаторазових віз буде збільшено до п'яти років.

Україна і Європейський Союз у понеділок, 23 липня, підписали Угоду, яка є доповненням до підписаного раніше Угоди про спрощення візового режиму.

Церемонія підписання відбулася в Брюсселі в Європейській комісії. Від європейської сторони документ підписав європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле, від української - міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

Даним Угодою у вже існуючу Угоду про спрощення візового режиму вносяться доповнення, якими розширюється перелік осіб, які підпадають під категорію, які можуть претендувати на отримання віз до країн ЄС за спрощеною процедурою.

- Євросоюз спростить видачу віз українським журналістам і прокурорам

Зокрема, під дію документа підпадають не тільки журналісти, але й технічні члени їх команд (оператори, звукорежисери і т. д.). Журналістам також надається можливість надання листа-підтвердження від працедавця замість запрошення приймаючої сторони.

Візові спрощення також поширюються не тільки на учасників програм обміну від міст-побратимів, а й на інші муніципальні одиниці. Також під цю категорію підпадають громадяни, які відвідують не тільки родичів - громадян України, які проживають в ЄС, але і безпосередньо родичів - громадян ЄС. Список поповнився також і особами, які потребують медичного лікування.

Крім того, з'явилося чотири нових категорії осіб, на яких також буде поширюватися спрощена візова процедура: члени громадських організацій, члени професій, які беруть участь у міжнародних форумах (семінарах, виставках і т.д.), представники релігійних громад, учасники програм трангранічного співробітництва в рамках програм ЄС.

Урегульовано також і термін дії віз: замість слів «до 5 років» і «до 1 року», будуть вживатися формулювання «на 5 років» і «на 1 рік», що дозволить уникнути вільного тлумачення відповідних положень консулами країн-членів ЄС.

Для власників біометричних службових паспортів буде передбачено безвізовий режим.

Як повідомлялося, питання підписання Угоди стало предметом жорсткої дискусії в ЄС. Так, після того, як 5 липня Європейська комісія рекомендувала Раді Євросоюзу підписати документ, деякі політики закликали Брюссель цього не робити через
ситуацію, що склалася в Україні.

Безпосередньо в Європейському парламенті це питання було винесено на окреме обговорення, в ході якого противники підписання залишилися в меншості. Більшість депутатів Європейського парламенту категорично висловилися за підписання цього документа.

У 2011 році українці оформили 1.1 млн шенгенських віз. Крім того, зросла частка багаторазових віз і досягла 35,5% (у 2010 - 27,3%), а кожна третя шенгенська віза в 2011 році була безкоштовною. !zn

Читайте також:

Посол України при ЄС висловив невдоволення процедурою видачі віз українцям

Євросоюз визнав обман заради отримання шенгенських віз кримінальним злочином

Греція допоможе українцям з «шенгеном»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі