Україна очікує від ЄС конкретної допомоги для підписання угоди про асоціацію

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Україна очікує від ЄС конкретної допомоги для підписання угоди про асоціацію © ZN.UA
Представник України при ЄС вважає, що Європа не повинна займати вичікувальну позицію щодо України, а пропонувати підтримку.

Україна очікує від ЄС конкретної допомоги для підписання угоди про асоціацію
Україна очікує від ЄС конкретної допомоги для підписання угоди про асоціацію

Декларативну підтримку у питанні асоціації з ЄС, яка надається Україні Євросоюзом, має бути підкріплено реальними кроками назустріч.

Про це йдеться у листі постійного представника України при Європейському Союзі Костянтина Єлісєєва виданню Financial Times, текст якого є у розпорядженні ZN.UA. У листі автор прокоментував публікацію FT про Україну від 12 листопада "На який шлях звернути?" (Which way to turn?).

"Україна вже чітко показала, який шлях обрати. Ви навряд чи знайдете будь-яку іншу державу в Європі, яка тільки за останні півроку доклала подібних надзусиль у справі фундаментальних реформ, незважаючи на зовнішній тиск, описаний у статті. Це - доказ чіткого європейського вибору України, вибору на користь болючих, але життєво важливих реформ, замість легкої і пасивної здачі пострадянському стилю правління", - пише український дипломат.

"У той же час, це все ще незрозуміло, чи готовий ЄС прийняти цей непохитний вибір України. Незважаючи на очевидний прогрес України, деякі країни-учасники ЄС продовжують прикриватися Юлією Тимошенко як виправданням для непідписання договору про асоціацію. Я сумніваюся у чесності такої позиції", - зазначив він.

"ЄС доведеться розділити з Україною відповідальність за підписання угоди про асоціацію. Євросоюз повинен вийти за рамки декларативної солідарності з Україною, яка тільки провокує подальший зовнішній тиск третьої сторони і її готовність покарати Україну за погану поведінку. В нинішніх обставинах немає ніякої альтернативи підписанню договору про асоціацію на Вільнюському саміті і його подальшому застосуванню", - підкреслив посол України в ЄС.

Єлісєєв також зазначив вичікувальну позицію ЄС щодо України. На його думку, Євросоюз повинен діяти, пропонуючи Україні конкретні види підтримки.

На думку дипломата, такими заходами повинні стати: підтримка відновлення співпраці між Україною та МВФ; надання фінансової допомоги; вихід на європейські ринки української продукції, що відповідає нормам ЄС; направлення допомоги ЄС на потреби виконання подальших реформ згідно з угодою про асоціацію; залучення фінансових ресурсів для модернізації української газотранспортної системи та запобігання реалізації політично мотивованого проекту "Південний Потік"; просування у вирішенні проблеми застарілих антидемпінгових заходів проти українського експорту, яка не зрушується з місця з кінця 20-го століття.

"ЄС все ще може повернути своє обличчя до України замість повернення спиною у вирішальний момент в європейській історії", - резюмував він. !zn

Читайте також:

Росія закликала ЄС "не вішати морквину перед носом" України і Молдови

Більше третини росіян хочуть підконтрольності Києва Москві

ЄС чекає, щоб Україна показала, що їй можна довіряти

Західні ЗМІ оцінили зрив голосування щодо Тимошенко як спробу Януковича відхопити більший шмат

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі