Україна вимагатиме отримання "чорних ящиків", незважаючи на опір Ірану

Поділитися
Україна вимагатиме отримання "чорних ящиків", незважаючи на опір Ірану Один з "чорних ящиків" оголошено пошкодженим © www.aa.com.tr
Поки що всі зусилля України в цьому напрямку були безрезультатними

Україна як головна сторона трагічного інциденту над Іраном, який призвів до загибелі українського літака зі 176 людьми на борту, хоче отримати "чорні ящики" літака Boeing 737 "Міжнародних авіаліній України". Це має здійснитися навіть незважаючи на запрошення іранської сторони для українських фахівців взяти участь у спільній їх розшифровці, повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Відверто кажучи, ми цього дуже боїмося, тому що можуть запросити наших фахівців до їхньої лабораторії, але вже тоді нам наші спеціалісти сказали, що технічно вони не готові до правильного, правдивого розшифрування. Я боюсь, що іранці можуть залучити наших фахівців, мовляв давайте тут на місці розшифруємо, а потім скажуть – навіщо вам тепер чорні скриньки. Ні, ми хочемо взяти ці скриньки, і про це ми говорили з представником іранської сторони, і він сказав – якщо ми не зможемо їх розшифрувати, ми їх вам віддамо. Я сказав – мені ваш президент теж давав слово, що ми будемо допущені до будь-яких предметів, до будь-яких доказів і зможемо взяти чорні скриньки. Тому я думаю, якщо наші фахівці летітимуть туди, вони повинні мати мандат, що у разі неповного розшифрування там на місці, вони можуть забрати чорні скриньки. Для нас це дуже важливо", - сказав він у коментарі програмі "ТСН. Тиждень" у неділю.

За його словами, Іран уже розуміє, що українська сторона має більше доказів того, що лайнер був збитий, ніж було на самому початку.

Як повідомлялося, пасажирський літак МАУ Boeing 737-800, авіакомпанії "МАУ", який повинен був виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився поблизу міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них 9 членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН і Великої Британії.

Іран відмовився від власних намірів передати бортові самописці (так звані "чорні скриньки" - ред.) збитого літака "Міжнародних авіаліній України", пишуть Mehr News із посиланням на міністра доріг і розвитку Ірану Мохаммада Есламі.

"Чорні скриньки" збитого українського літака – невід'ємна частина розслідування інциденту і, оскільки авіакатастрофа сталася на території Ірану, згідно з додатком 13 Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), Організація цивільної авіації Ірану відповідальна за розслідування", - заявив він.

За словами міністра, якщо у Тегерана виникнуть проблеми з декодуванням даних самописців, один з яких пошкоджено, він звернеться за допомогою до інших держав.

Слова відмови ще кілька раз підтверджувалися посадовими особами Ірану.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі