Україна та ЄС погодили дату парафування угоди про асоціацію

Поділитися
Парафування угоди про асоціацію заплановано на 30 березня. До цієї дати в Раді мають намір прийняти спеціальну заяву з закликом до ЄС підписати угоду про асоціацію і негайно ввести в дію її економічну частину. Голосування з даного документу стане приводом для протистояння у парламенті - його текст уже викликав питання у представників опозиції.

Україна і Європейський союз погодили дату парафування угоди про асоціацію - процедура пройде у Брюсселі 30 березня. Про це повідомляє видання "Коммерсант-Украина".

До цієї дати у Верховній Раді мають намір прийняти спеціальну заяву з закликом до ЄС підписати угоду про асоціацію і негайно ввести в дію її економічну частину.

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов і заступник голови парламентського комітету з міжнародних справ депутат від ПР Леонід Кожара зареєстрували у Раді проект постанови "Про прийняття угоди про асоціацію, включаючи глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі між Україною та ЄС". Документом пропонується прийняти політичну заяву (займає чотири сторінки), яка вітає продовження європейської інтеграції України.

Проект постанови, зокрема, "закликає Євросоюз і його країни-члени продемонструвати політичну волю і забезпечити якомога більш швидке підписання угоди про асоціацію". Заступник генерального директора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий відзначив ще одне завдання, яке ставили перед собою автори документа. "Друга мета - набуття чинності розділу про зону вільної торгівлі ще до того, як завершиться ратифікація всієї угоди. У документі є посилання на відповідну норму ЄС", - заявив Чалий.

Поява документа саме зараз невипадкова. Джерела в МЗС запевняють, що Київ і Брюссель погодили дату парафування угоди про асоціацію, після чого формально може бути запущено процес підготовки договору до підписання. Ця церемонія відбудеться 30 березня у Брюсселі. "Ми хочемо прийняти цю заяву у два найближчі пленарні тижні (до 23 березня). Ми не прив'язуємо це питання до парафування, але маємо намір висловити точку зору парламенту, не відкладаючи", - заявив Єфремов.

Голосування у Раді з цього питання стане причиною для чергового публічного протистояння ПР і опозиції. Член парламентського комітету з питань євроінтеграції, депутат від НУ-НС Ірина Геращенко заявила, що ініціатива ПР багато в чому повторює рішення комітету парламентського співробітництва України та ЄС, прийняті у кінці лютого. "Але чомусь випав один важливий пункт - про необхідність припинити вибіркове правосуддя і переслідування опозиції. Думаю, опозиційні фракції будуть наполягати на внесенні у документ цього положення", - пояснила Геращенко. "Мені хотілося б конструктивно співпрацювати з опозицією з цього питання. Але якщо вони вимагатимуть внести у текст один пункт - про звільнення Тимошенко, то про що говорити?" - сказав пан Єфремов.

Прихильники Юлії Тимошенко налаштовані ще більш категорично. "Час декларацій минув. Найкраще, що сьогодні може зробити парламентська більшість для досягнення прогресу щодо угоди про асоціацію, - підтримати зміни до статей 364 і 365 Кримінального кодексу", - заявив Григорій Немиря, який курирує міжнародний напрямок у партії "Батьківщина". Він підкреслив, що за наполяганням європейської сторони церемонія парафування пройде непублічно, за відсутності преси. "Партія регіонів хоче підтримати майбутнє парафування угоди, заплановане на 30 березня, помпезною пропагандистською заявою", - вважає Немиря.

Нагадаємо, 19 грудня під час саміту Україна-ЄС в Києві голова Європейської ради Херман ван Ромпей повідомив, що переговори про угоду про асоціацію України з ЄС завершено. Однак за підсумками саміту не було підписано жодного важливого документа.

Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 року, а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 року. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 року Україна не отримала гарантій вступу в ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України та ЄС, буде називатися "Угода про асоціацію". !zn

Читайте також:

При Кабміні створять структуру з інтеграції в ЄС

Президент Європарламенту: Україна залишається стратегічним партнером для ЄС

Данія допоможе парафувати угоду про асоціацію України з ЄС

ЄС знову нагадав Україні, що Угода про асоціацію залежить від справи Тимошенко

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі