Українське питання буде на порядку денному Ради з питань іноземних справ Європарламенту

Поділитися
Українське питання буде на порядку денному Ради з питань іноземних справ Європарламенту Могеріні нагадала ЄС про проблеми України
У ЄС вважають, що увага до проблеми України останнім часом дещо знизилася

У ЄС вважають, що українці за п'ять років зробили чимало для того, щоб тісніше зблизитися з Європейським союзом. Результатом спільної роботи стало підписання Угоди про асоціацію Україна - ЄС, і країни Європи і Україна, як ніколи, близькі зараз.

Про це сказала, виступаючи в середу, 9 жовтня, в Брюсселі перед депутатами Європейського парламенту в рамках пленарного засідання, на якому обговорювалося українське питання, Високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні.

Могеріні ще раз нагадала, що за останні п'ять років Україна пройшла довгий шлях". "І всі ці роки ЄС завжди стояв на боці українського народу. Після 2014-го ми надали Україні найбільший пакет підтримки в історії ЄС з більш ніж 15 млрд. євро. Ми інвестували в Україну більше, ніж у будь-яку іншу країну в світі. І ніякий інший партнер не інвестував в Україну стільки, скільки зробили ми", - заявила Високий представник.

Вона підкреслила, що п'ять років тому, після вступу в займану посаду, Україна "була майже єдиним питанням порядку денного зовнішньої політики". "Я стурбована у певному сенсі з-за того, що це (увага ЄС щодо ситуації в Україні) вислизає від нас так, як ніби проблема зникла, і я вдячна Європейському парламенту за те, що вони внесли це питання до порядку денного", - зазначила Могерини.

Високий представник також повідомила присутнім, що українське питання також буде на порядку денному засідання Ради з питань закордонних справ в наступний понеділок "якраз по причині того, щоб увага щодо ситуації в Україні не знизилася". Міністри закордонних справ країн-членів ЄС також будуть говорити зі своїм українським колегою Вадимом Пристайком.

"Громадяни України за останні п'ять років хотіли змін в країні, вони працювали для цього. Вони просили більш тісного партнерства з Європейським Союзом, і вони не тільки вимагали, вони також працювали для цього", - сказала Могерини.

Високий представник нагадала, що Угода про асоціацію Україна-ЄС – "найбільш амбітна угода, яка ЄС коли-небудь підписав з іншим партнером", збільшився товарообіг, ЄС також допоміг у створенні робочих місць, а українці отримали можливість їздити до країн ЄС без віз, ЄС також допомагав у реформуванні сектору безпеки.

"Сильний і простий меседж, який я хочу передати – я б сказала, що ми обидва (вона і Пристайко – ред.) будуть горді передати в понеділок разом наступне: Україна та ЄС ще ніколи не були так близькі як зараз. Це – досягнення, яке ми можемо святкувати разом", - впевнена Могерини.

Нагадаємо, 8 липня у Києві відбувся одноденний саміт Україна-ЄС. Це 21-а зустріч на рівні керівництва країни й об'єднання з дня набуття незалежності в 1991 році.

У заходах взяли участь висока представниця ЄС з питань зовнішньої політики Федеріка Могеріні, єврокомісар Йоханнес Ган, голова Європейської Ради Дональд Туск, голова Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер і президент України Володимир Зеленський.

За підсумками саміту представники українського уряду та член Європейської Комісії Йоганнес Ган підписали п'ять угод щодо фінансування програм з проведення реформ, боротьби з корупцією, відновлення економіки Донецької і Луганської областей і розвитку української культури.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі