Українці не хочуть бачити російську мову другою державною

Поділитися
© wallpapers-diq.net
Традиційно найбільше прихильників двомовності серед мешканців Донбасу (75%), Півдня (72%) та Сходу (53%). Разом з тим, майже 70% жителів Центральної і Північної України і майже 90% Західної - не підтримують таку ініціативу.

51% українців проти надання російській мові статусу державної, 41% - виступають за. Про це свідчать дані опитування групи «Рейтинг». Як зазначають соціологи, ще 8% - не визначилися.

При цьому, за даними «Рейтингу», протягом останніх двох років кількість супротивників і прихильників двомовності майже однакова. Однак у 2012 році рівень підтримки надання російській мові статусу державної різко зменшився, особливо протягом другої половини 2012 року. Якщо говорити про більш довгу динаміку, то з 2009-2010 років рівень підтримки ініціативи зменшився з 52-54% до 41%, зате кількість противників зросла з 40-41% до 51%, пише Ліга.net.

Традиційно найбільше прихильників двомовності серед мешканців Донбасу (75%), Півдня (72%) та Сходу (53%). Разом з тим, майже 70% жителів Центральної і Північної України і майже 90% Західній - не підтримують таку ініціативу. Надання російській мові статусу державної більше підтримує старше покоління, найменше - молодь, і більше в містах, ніж у селах.

Можна припустити, зазначають соціологи, що нещодавнє посилення на законодавчому рівні статусу російської мови на окремих територіях в цілому сприяло погіршенню ставлення до ідеї надання російській мові статусу державної в цілому у країні.

Згідно з результатами аналогічного дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» у липні 2012 року, майже 80% опитаних не мали протягом останнього року ніяких проблем з використанням рідної мови. На думку 37% опитаних, більшого захисту на законодавчому рівні в Україні вимагає українська мова, удвічі менше (18%) - вважають, що більшого захисту потребує російська. Разом з тим, 34% вважають, що обидві мови достатньо захищені на законодавчому рівні.

Дослідження проводилося з 25 вересня по 5 жовтня 2012 року, в ході нього було опитано 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3 %, для значень близьких до 5% - не більше 1%. !zn

Читайте також:

Кличко проти того, щоб кожен говорив українською мовою

Міжнародну олімпіаду з російської мови виграла українська школярка

Депутат, який запропонував законопроект про держстатус російської мови, виключений з Партії регіонів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі