В Україну повертається картина художника Паніна, вкрадена нацистами в роки Другої світової війни

Поділитися
В Україну повертається картина художника Паніна, вкрадена нацистами в роки Другої світової війни Україна вдячна всім людям доброї волі
Картина пензля учня Рєпіна була вивезена з Дніпропетровського художнього музею

В Україну з США повертається картина, яка була викрадена німцями під час Другої світової війни. Багаторічні заходи і процедури щодо повернення картини завершені. Про це йдеться на офіційній сторінці посольства України в США в Facebook.

Посольство України в США разом із Службою зовнішньої розвідки України у співпраці з ФБР, Державним департаментом США та Прокуратурою округу Колумбія завершили багаторічні заходи і процедури, завдяки яким стало реальним повернення в Україну картини художника Михайла Паніна "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною", яка в час Другої світової війни була вивезена з Дніпропетровського художнього музею і згодом опинилася в США.

Це перший результативний випадок співпраці на офіційному державному рівні України і США в поверненні пам'яток культурної спадщини, незаконно вивезених за кордон.

Особливе значення в процесі повернення твори мистецтва мало доброзичливе ставлення американської сім'ї Девіда і Габріели Трейсі, у яких картина перебувала останні тридцять років, до передачі картини народу України.

Посол України в США Валерій Чалий, керівник офісу ФБР р. у Вашингтоні Тім Данхем, Прокурор США в Окрузі Колумбія Джессі Лью, заступник помічника Державного секретаря США Джордж Кент, а також донька подружжя колишніх власників картини Дженні Тінгл взяли участь в офіційній церемонії передачі картини.

Раніше історію вкраденої картини розповіло Радіо Свобода. Робота, написана 107 років тому художником Михайлом Паніним, зникла з Дніпропетровського художнього музею під час окупації міста у 1941 році, а потім була виявлена в приватному будинку в штаті Коннектикут в США.

Представники прокуратури у Вашингтоні заявили, що до 1941 року картина Михайла Паніна "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною" була частиною постійної експозиції художнього музею в Дніпропетровську, нині Дніпрі. Ця робота разом з ще 63 експонатами пропала з музею під час окупації міста нацистськими військами під час Другої світової війни. Вважалося, що вона знищена окупантами.

У 1962 році картина знайшлася у американських подружжя, які придбали будинок у місті Ріджфілд в штаті Коннектикут. Колишній власник будинку емігрував до США з Швейцарії в 1946 році. Нові власники будинку виявили документи, згідно з якими продавець під час війни служив у швейцарській армії. Ні імені цієї людини, ні імен нових власників будинку не згадується у запиті про конфіскацію, поданому у федеральний суд в окрузі Колумбія.

Представники прокуратури повідомили, що в 1986 році емігрант з Швейцарії помер, а через рік будинок був проданий, і чергові власники (їх імена прокуратура також не розкриває, засоби інформації США повідомляють про 84-річну Ґаббі Трейси і її чоловіка Девіда), яким з будинком дісталася картина Паніна, в 2017-му виставили її на аукціон.

На оголошення в аукціонному каталозі звернули увагу в Дніпропетровському художньому музеї і зажадали повернути роботу. "Увага! Картина "Іван Грозний" була в колекції художнього музею до 1941 року і була вкрадена під час Другої світової війни. Цей факт підтверджується наявними в музеї документами. Будь ласка, зупиніть продаж цієї картини на аукціоні!!! Згідно з міжнародними правилами реституції викрадених предметів мистецтва, картина повинна бути повернена Україні", - наполягав співробітник музею в електронному листі, який отримали в аукціонному домі 17 листопада 2017 року, текст якого призвела прокуратура. Роботу Паніна потім вилучило Федеральне бюро розслідувань США.

Люди, які виставили картину на аукціон, відмовилися від прав на неї, і американські власті заявили, що якщо не надійдуть інші судові запити, робота буде повернута в посольство України у Вашингтоні.

Картина "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниной" зображує сцену 16-го століття: російський цар Іван IV, відомий як Іван Грозний, виїжджає зі свитою з кремлівських воріт.

І ось, нарешті, спільними зусиллями багатьох людей з двох країн, надбання України повертається на Батьківщину.

Як стало відомо, президент України Володимир Зеленський прийняв рішення про заміну послів у США і ще 11 іноземних державах. Зокрема, будуть відкликані посли в США, Аргентині, Ватикані, Кіпрі, Швейцаріі, Вірменіі, В'єтнамі, Узбекистані, Йорданії і ПАР.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі