В'ятрович висловив надію, що в Польщі скасують кримінальну відповідальність за "бандеризм"

Поділитися
В'ятрович висловив надію, що в Польщі скасують кримінальну відповідальність за "бандеризм" В'ятрович нагадав причину блокування польсько-українського історичного діалогу © Facebook Volodymyr Viatrovych
Директор УІНП констатував, що польська влада вміють виправляти помилки, але історичний діалог між країнами залишається заблокованим.

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович позитивно оцінив скасування в Польщі законодавчої норми про кримінальну відповідальності за поширення інформації про участь поляків у Голокості, а також висловив надію, що з закону про польський Інститут національної пам'яті будуть вилучені і так звані "антибандерівські" статті.

"Польські парламентарії продемонстрували, що не все втрачено, і є здатність визнавати свої помилки і виправляти їх. Очікуємо, що проявлених зараз розуму і рішучості вистачить і на логічне продовження: виправити інші абсурдні положення закону про ІНП, що стосуються українського націоналізму. А Україна повинна продовжити докладати зусилля в цьому напрямку. Чим допоможе польським політикам дотримуватися принципів здорового глузду", - написав В'ятрович на своїй сторінці у Facebook увечері в середу, 27 червня, коментуючи поправки до польського закон про ІНП, схвалені парламентом і підписані президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Разом ы тим директор УІНП констатував, що до скасування "антибандерівських" положень закону історичний діалог між Україною і Польщею залишається заблокованим.

"Наразі зміни до скандального закону про ІНПе стосуються "українських статей", то ж нормальний польсько-український історичний діалог досі неможливий", - пояснив В'ятрович.

Як повідомлялося, 27 червня обидві палати польського парламенту практично одноголосно підтримали внесення змін у закон про Інститут національної пам'яті, якими скасовується кримінальна відповідальність за поширення інформації про співучасть поляків у Голокості та інших злочинах нацистської Німеччини, а кримінальна відповідальність за вживання терміна "польські табори смерті" замінюється адміністративною. Президент Польщі Анджей Дуда підписав прийнятий закон у день голосування.

У лютому в Польщі внесли зміни до закону про Інститут національної пам'яті, якими запроваджується кримінальна відповідальність за оприлюднення фактів про участь поляків у Голокості, а також за "заперечення злочинів українських націоналістів".

Закон викликав різку критику з боку України, Ізраїлю і США.

Президент України Петро Порошенко назвав польський закон необ'єктивним і категорично неприйнятним.

Міністерство закордонних справ України висловило глибоку стурбованість у зв'язку зі схваленням польським парламентом цього законопроекту і закликало офіційну Варшаву до продовження конструктивного діалогу з чутливих для обох країн історичних питань.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі