В ЄС можуть не визнати російські паспорти, видані жителям ОРДЛО

Поділитися
В ЄС можуть не визнати російські паспорти, видані жителям ОРДЛО Європейська рада вважає видачу паспортів Росією кричущим порушенням усіх норм © Facebook/Donald Tusk
Європейська рада вважає такою, що суперечить цілям і духу Мінських угод, видачу російських паспортів жителям окупованих територій України.

В підсумку саміту Європейської ради, крім всіх викладених пунктів, що стосуються зміни клімату, дезінформації і гібридних загроз, зовнішніх зв'язків та розширення ЄС, є і пункти, які безпосередньо стосуються ситуації на сході України.

Про це йдеться у висновках саміту, опублікованих на сайті Ради Європейського союзу 20 червня.

Зокрема, йдеться про високу ймовірність невизнання російських паспортів, виданих жителям Донбасу в порушення всіх норм міжнародного права.

"Європейська рада висловлює крайню стурбованість у зв'язку з указом президента Росії від 24 квітня, який дозволяє спростити видачу паспортів у деяких районах Донецької і Луганської областей України, що суперечить духу і цілям Мінських угод.

Європейська рада буде продовжувати стежити за ситуацією на сході України і готова розглянути подальші варіанти, в тому числі невизнання російських паспортів, виданих в порушення Мінських угод, в тісній координації зі своїми міжнародними партнерами. Європейська рада закликає до термінового відновлення переговорів з метою виконання Мінських угод і заходів, спрямованих на відновлення довіри між сторонами", - йдеться в повідомленні на сайті Ради.

Нагадаємо, що 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене надання російського громадянства мешканцям окупованих районів Донбасу. Пізніше Путін заявив, що розглядає можливість надання російського громадянства за спрощеною процедурою не тільки жителям ОРДЛО, але і всім громадянам України.

У ЄС заявили, що надання російських паспортів жителям ОРДЛО є ще одним посяганням на суверенітет України з боку Росії.

1 травня Путін також підписав указ, який надає право на спрощений порядок отримання громадянства РФ для певних категорій українців.

Як писало DT.UA, надаючи громадянство, Росія тестує нового президента України Володимира Зеленського, зміцнює свої позиції в Донбасі і готує правові підстави для воєнного сценарію. Детальніше про плани РФ читайте в статті Сергія Немирича "Три в одному" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі